Amenajarea balconului: 5 idei creative care să te inspire

2185

sursa foto: https://pixabay.com/photos/balcony-lounge-sofa-terrace-6479819/

Balconul poate reprezenta refugiul tău în aer liber. Valorificarea acestui spaţiu este o provocare maximă pentru clădirile rezidenţiale urbane, fără posibilitatea amenajării unei terase generoase sau a unei curţi. Chiar şi dacă locuieşti la casă, nu te împiedică nimic să-ţi decorezi balconul pentru a-l transforma într-o oază de linişte. Iată câteva idei creative care să te inspire:

Masa de cafea

Amplasarea unei mese în balcon este una din cele mai bune investiţii pe care le poţi face. Masa „de cafea” este doar un nume generic. Fireşte că dimineaţa îţi poţi începe ziua la răsărit în faţa licorii preferate. De-a lungul zilei însă poate deveni suport de lucru, de citit, chiar şi pentru un prânz cu prietenii, în funcţie de spaţiu. Dacă locul este restrâns sau îngust, soluţia potrivită este mobilierul pliabil pe care îl extinzi numai atunci când îl foloseşti. Seara, după ce adorm copiii, te poţi întoarce pe balcon la aceeaşi masă pentru un pahar de vin, o cană de ceai sau o discuţie plăcută.

Scaune şi canapele

Confortul unui balcon este definit în special de spaţiile de şezut. În funcţie de configuraţia camerei vei putea alege mobilierul potrivit. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, alege scaune sau canapele cu spaţii de depozitare integrate. Cu cât sunt mai moi, cu atât te îmbie să petreci mai mult timp pe balcon. Scaunele pliabile, taburetele, fotoliile, canapelele şi chiar hamacurile sunt tot atâtea soluţii de şezut pe balcon. Pentru un balcon de apartament, de cele mai multe ori îngust, soluţia la îndemână este să instalezi o canapea fixă, în formă de L, pe una dintre laturi. Corpul principal poate fi folosit ca spaţiu de depozitare, în timp ce partea de şezut constă în saltele de dimensiunile potrivite. Partea cea mai bună este că textilele le poţi înlocui periodic, în funcţie de anotimp sau dispoziţie.

Cât mai multe flori

Atât în partea de interior a balconului, cât şi pentru latura exterioară, poţi instala jardiniere de flori. Florile reprezintă cea mai simplă metodă naturală de a decora acest spaţiu. Le poţi alege în funcţie de anotimp şi de climă. Contează foarte mult dacă balconul este închis şi are o sursă de căldură, în special în sezonul rece. Dacă nu, va trebui să le introduci în casă până primăvara. Marele avantaj al plantelor de apartament este că nu oferă doar oxigen, miros plăcut şi un plus estetic, ci poţi alege chiar soiuri aromatice, de folos pentru o gustare mediteraneeană de vară.

Pardoseala potrivită

Cimentul simplu nu oferă cea mai plăcută atingere pentru tălpi, mai ales în dimineţile sau serile răcoroase. Dacă pardoseala balconului tău a rămas la nivel de placă turnată, oferă-i o îmbunătăţire pe măsură. Paleta de materiale de construcţii este atât de diversă încât acoperă absolut orice gust sau buget, de la gresie simplă la piatră naturală şi de la PVC la lemn masiv. Dacă preferi atingerea unui material textil, poţi îmbrăca întreaga suprafaţă cu o mochetă fixă, cu fir scurt sau care îţi acoperă tot piciorul. Pentru balcoanele deschise se pretează perfect o bucată de gazon artificial de grădină, foarte uşor de întreţinut indiferent de vreme.

Iluminatul perfect

Ca să prelungeşti la nesfârşit timpul petrecut afară pe balcon va trebui să ai o sursă de lumină. Când vine vorba de amenajare nu trebuie să te opreşti la soluţia standard oferită de constructor sau dezvoltator. Poţi alege un corp de iluminat cu posibilitatea de reglare a intensităţii, de la difuz şi obscur până la lumină de lucru. Nu există o culoare anume pentru lumina de pe balcon, aceasta poate fi albă, caldă, în diferite nuanţe sau toate opţiunile de mai sus reglabile din telecomandă.

Amenajarea balconului într-un stil care te relaxează îţi va oferi o prelungire a casei tale în aer liber. În funcţie de configuraţia clădirii vei putea alege mobilierul şi decoraţiunile potrivite pentru acest spaţiu intim.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here