Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a sosit marţi, la Târgu Jiu pentru a se întâlni cu autorităţile locale şi judeţene, precum şi cu o parte din reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, pentru a purta discuţii despre energia produsă pe bază de cărbune.
Întâlnirea oficială dintre autorităţile locale, judeţene şi ambasadorul Poloniei a avut loc marţi, la Târgu-Jiu. Demnitarul a trecut pragul prefectului de Gorj, Alin Văcaru, apoi delegaţia din cadrul Ambasadei s-a deplasat pentru a depune o coroană de flori la mormintele soldaţilor polonezi care se află la Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu. Apoi, următoarea oprire a avut loc la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” unde ambasadorul a participat la vernisajul unei expoziţii şi afişe poloneze. „Mulţumesc mult Muzeului Judeţean Gorj pentru cooperare, Consiliului Judeţean şi Primăriei Târgu-Jiu. Este a doua expoziţie organizată de Ambasada Poloniei aici şi vă invit pe toţi să vizitaţi această expoziţie. Avem plăcerea de a participa la acest eveniment important pentru Polonia, pentru România”, a declarat ambasadorul Poloniei.
A doua expoziţie organizată de Ambasada Poloniei la Târgu-Jiu
Expoziţia este intitulată „În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna”, .
Kazimiera Iłłakowiczówna (1888-1983) este una dintre cele mai cunoscute poete poloneze. Prea puţini mai ştiu că a fost o traducătoare prolifică de opere literare, că a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi că a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935). Anii 1939-1947 i-a petrecut la Cluj, care a devenit a doua sa casă. Iłłakowiczówna a tradus din maghiară şi română. Printre autorii pe care i-a preţuit cel mai mult putem să-i numim pe Ady Endre, Tudor Arghezi, George Bacovia. Diplomatul a avut parte şi de o surpriză muzicală la finalul vernisajului din partea unui rapsod, adus special pentru această ocazie de către autorităţile judeţene.
În cadrul vizitei în judeţul Gorj, demnitarul a dorit să efectueze o deplasare la Tismana, loc în care a fost păstrat tezaurul Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Andrada Bărăitaru