Alunecarea de teren de la Alunu, aproape de Drumul Județean

1098

Valul de steril provenit din halda care a luat-o la vale în urmă cu trei săptămâni în localitatea vâlceană Alunu e aproape de a bloca drumul județean ce face legătura între comuna respectivă și comuna gorjeană Alimpești. Autoritățile fac eforturi disperate pentru a menține circulația deschisă între cele două județe, dar valul de pământ continuă să înainteze spre șosea, ajungând la 15 metri distanță. Utilaje din Gorj și Mehedinți au fost mobilizate acolo pentru a căra permanent pe timpul zilei steril din halda care a creat atâtea probleme și pentru care oamenii din sat nu mai pun acum geană pe geană, de teamă că se vor trezi fără case.
“Inginerii de la minieră, de la Berbești, au făcut brașoava asta. Așa de buni au fost. Ei au făcut proiectul, au cărat pământ aici cât au văzut cu ochii și au supraînălțat. Acum a început să fugă și în partea cealaltă a satului, nu doar la noi aici. Toată lumea stă cu teamă”, a spus unul dintre săteni, care nu este însă pe lista celor care riscă să fie evacuați. Autoritățile au emis trei ordine de evacuare pentru trei familii, prima dintre ele fiind cea a lui Pantelimon Avram, frate cu Ion Avram, evacuat în urmă cu o săptămână. Casa acestuia e prima care e în pericol în cazul în care pământul ajunge în șosea. “Ne-am făcut bagajele, cărăm din lucruri pe unde putem, pentru că e clar că nu putem să așteptăm să vină pământul peste noi. Soția și copiii sunt deja pe la rude prin Horezu, eu lucrez aici la minieră și mai rămân până în ultimul ceas. Dacă mi se prezintă un ordin de evacuare o să plec, evident, dar până atunci mai sper. Oricum, aici nu se mai poate sta pentru că valul de pământ e la câțiva metri de casa mea, dacă vine o ploaie puternică și ei pleacă înainte cu utilajele eu ce voi face? Rămân în pericol mereu, e clar că trebuie să mă mut, dar nu știu unde”, a spus Avram.
În timp ce camioanele cară pământ într-un ritm nemaiîntâlnit, iar șefi cu mașini ce poartă numere de Gorj ale CEO pot fi văzuți permanent pe acolo, fără să ofere vreun punct de vedere, autoritățile încearcă să găsească vinovați pentru cele întâmplate. Primarul comunei, Cristian Birăruți, spune că a contactat un avocat care să facă demersurile care să permită primăriei să își recupereze ulterior cheltuielile pe care le face acum atât pentru asigurarea mesei calde pentru sinistrați, cât și pe cele cu demolarea locuințelor și evacuarea oamenilor din acestea. În plus, Prefectura Vâlcea a depus și ea plângere la Parchet, solicitând verificările menite să clarifice din vina cui se produce nenorocirea de acum. Șase gospodării în care erau zece case au dispărut deja de pe fața pământului, iar toată lumea indică “miniera” drept vinovat. Exploatarea Minieră Berbești a aparținut până acum doi ani de Complexul Energetic Oltenia, iar ulterior a trecut la CET Govora, societate aflată în insolvență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.