Autorităţile locale din comuna Bustuchin au făcut, la începutul acestei luni, iar demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru obţinerea finanţării şi promovării proiectului realizat în 2010, legat de construirea blocului de locuinţe sociale pentru sinistraţi din Poiana-Seciuri. Cam zece familii sunt afectate de reactivarea alunecărilor de teren din satele Poiana-Seciuri şi Valea Pojarului, alunecări care au distrus parţial două drumuri comunale, DC29 şi DC31, cât şi structura de rezistenţă a imobilelor în care locuiesc acestea. Construirea unui bloc de locuinţe sociale în centrul Bustuchinului ar rezolva o parte din problemele familiilor sinistrate, dar proiectul, deşi transmis mai multor instituţii competente, nu se bucură de o atenţie deosebită în raport cu gravitatea situaţiei.
“Revenim la repetatele noastre demersuri prin care vă solicităm să ne sprijiniţi în vederea obţinerii finanţării şi promovării proiectului nr. 57/2010 «Construire Bloc de locuinţe sociale din comuna Bustuchin, judeţul Gorj», deoarece, ca urmare a efectelor meteorologice din ultima perioadă, s-au reactivat alunecările de teren din satele Poiana-Seciuri şi Valea Pojarului, afectând imobilele(case de locuit) proprietate a mai multor cetăţeni din zona respectivă, precum şi drumurile comunale DC29 Poiana-Seciuri-Roşia de Amaradia şi DC31 Târgu Logreşti-Valea Pojarului-Bustuchin”, se arată în solicitarea transmisă pe 4 decembrie Ministerului Dezvoltării Regionale şi Adminsitraţiei Publice.
Primarul de Bustuchin, Ion Ciocea, susţine, în cuprinsul documentului, că fenomenul de alunecare şi terasare a terenului a afectat structura de rezistenţă a imobilelor, acestea aflându-se oricând în pericol iminent de prăbuşire. “Construirea unui bloc de locuinţe sociale pe un amplasament stabil, în centrul comunei Bustuchin, în cartierul de blocuri existent, ar rezolva în mare parte problema familiilor sinistrate care ar avea posibilitatea să locuiască în mod civilizat şi totodată să-şi continue activitatea în gospodăriile din care îşi asigură existenţa”, explică edilul local, menţionând însă că deşi s-a adresat mai multor organe abilitate “eforturile au rămas fără rezultat”.
Blocul se poate face repede, banii lipsesc
În Poiana-Seciuri pe drumul comunal se circulă, de la noile alunecări, doar pe o arteră, lucru care irită localnicii. “Nu vedeţi cum arată drumul şi aici s-au băgat bani nu glumă pentru că s-a încercat să se oprească alunecările. S-a băgat o căruţă de bani dar degeaba”, spune supărat unul dintre localnici. “Noi am făcut eforturi să stabilizăm terenul dar şi bugetul local este limitat. Am făcut demersuri în zonă dar fără bani nu putem să facem mai mult”, spune şi edilul local.
Acesta explică faptul că realizarea blocului ar rezolva însă măcar pierderea bunurilor sinistraţilor şi chiar vieţile acestora. “Noi am realizat proiectul, l-am dus peste tot ca să obţinem finanţare dar de fiecare dată ni se spune că nu sunt bani. Nu ne-am pierdut însă speranţa, sigur blocul îl vom face deoarece alunecările, am realizat, că nu le putem opri. Cu natura nu te pui..”, a completat primarul Ciocea.
Acesta susţine că dacă ar avea banii necesari ar realiza blocul din proiect în timp record, dar în lipsă se ocupă de alte investiţii importante pentru comună.
Crăciun, în casele aplecate
Cum sărbătorile bat la uşă, sinstraţii din Poiana-Seciuri vor petrece Crăciunul şi Anul Nou tot în casele afectate de alunecări. Asta până când blocul dorit de primar se va ridica în cele din urmă în centrul localităţii.
Anamaria Stoica