Alternativa social – democrată, la şcoala de pregătire

393

IMG_0203 1Tinerii social – democraţi din Gorj s-au întâlnit între 13 şi 15 august 2010, într-un decor natural senzaţional, la Cerna Sat, la complexul Lucia, cu seniorii partidului lor, având în program o şcoală de pregătire a schimbului de generaţii la nivel politic şi de reprezentare a partidului pentru alegerile viitoare.

Au fost prezenţi peste 100 de tineri reprezentativi din întreg judeţul, mulţi dintre ei absolvenţi de studii superioare, dar şi o pleiadă de membri şi conducători administrativi desemnaţi de partid la nivel de judeţ, parlamentari şi reprezentanţi ai tineretului naţional social – democrat. La deschidere au conferenţiat Florin Cârciumaru – preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Gorj, Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean, Doru Scarlat Iriza, Bebe Viorel Ionică, Alecu Drăgoi, Andrei Maioreanu – vicepreşedinţi ai organizaţiei judeţene. Tinerii, conduşi de Radu Teodorescu, moderaţi de Elvis Drăgoi şi sprijiniţi de Laurenţiu Murgu, gorjeanul consilier al lui Adrian Năstase şi de Răzvan Creţan, au realizat o primă zi de pregătire cu numeroase discursuri aproape revendicative privind cooptarea tinerilor în viitoarea garnitură de reprezentanţi ai partidului. A doua zi au conferenţiat Bebe Viorel Ionică, deputatul Vasile Popeangă şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj – Vasile Râbu, care a condus o Dacie furgonetă a tatălui său ca să poată să fie alături de tinerii social – democraţi din tot judeţul. Cei 10 motreni prezenţi la Cerna Sat i-au şi istorisit povestea primei zile, distracţia prelungită până târziu în noapte şi elementele de spectaculozitate ale primei zile, inclusiv replicile tăioase dintre juniori şi seniori pe tema importanţei în partid. Nici a doua zi seniorii nu au avut o linişte deplină în ceea ce priveşte dorinţele tinerilor de a se implica politic, dorinţe aprinse şi de faptul că Partidul Social – Democrat este unul dintre puţinele partide mari conduse de un lider tânăr – Victor Ponta. Ei se simt îndreptăţiţi să solicite seniorilor locuri eligibile în viitoarele formule locale, judeţene şi naţionale, considerând că fără tineret, societatea românească nu se poate reforma. Elvis Drăgoi le-a tradus tinerilor discursul inteligent al deputatului Vasile Popeangă, cel care recunoştea că tinerii sunt foarte importanţi dar le recomanda să-şi creeze lideri, să-i susţină şi să aibă, totuşi, răbdare.

Echipă, încredere, unitate

IMG_0109 1În stilul jurnalistului de clasă, tânărul Drăgoi le-a explicat ceea ce a dorit să le transmită deputatul, adică rata de aşteptare prelungită. Pe de altă parte, în dimineaţa aceleiaşi zile, Bebe Viorel Ionică le vorbise tinerilor despre unitate, despre încredere şi despre echipe, lucru întărit şi de Vasile Râbu, al cărui discurs tranşant şi deschis nu a suportat traduceri. Garnitura social – democrată de la Cerna Sat a avut de toate: ingineri, economişti, jurişti, tineri simpli, oficialităţi, profesori, medici (familia Işfan – soţul profesor şi soţia medic), mulţi băieţi şi fete dar şi un taraf de lăutari. Decorul de vis de la Cerna Sat ar putea fi o zonă turistică de mare atracţie dacă s-ar repara drumurile de acces, pentru că frumuseţea de pe muntele Godeanu, decorul natural de la Cerna Sat reprezintă mai mult decât brandul de ţară al Elenei Udrea. Şi pentru că suntem în momente de criză, frunza românească (nu se ştie ce fel de frunză este) nu se poate compara cu frunza de arţar canadiană, şi acest lucru întunecă un brand autentic românesc. Stilizarea perfectă a realizat-o numai Brâncuşi, şi nu văd de ce un ministru atât de important cum este ministrul turismului nu s-a gândit să facă din Brâncuşi brandul României, pentru că şi aşa era şi rămâne cel mai cunoscut pe mapamond. Poate că actuala garnitură social – democrată va lăsa generaţiei tinere mai multe locuri pentru a completa norma de reprezentativitate la nivel local şi naţional, dar cu siguranţă aceşti tineri, care îşi cer cu vehemenţă dreptul de a fi luaţi în seamă, merită tot interesul pentru că lor le aparţine viitorul.

Notă: Chiar dacă s-au retras în sihăstrie, toţi cei care participă la viaţa politică trebuie să dea ochi cu mulţimile. Mulţimile din România nu mai au încredere în nici o formă a politicii, cu atât mai mult în formulele tinere, cele care nu pot să dovedească pe loc că sunt mai performante decât mulţimile înţelepte care au vrut să aducă România pe calea democraţiei. Democraţia este o formă de guvernare costisitoare, la care au acces şi oameni de caracter dar şi mulţi tupeişti. Tinerii au obligaţia să elimine tupeiştii de la pretenţii şi să sprijine oamenii de caracter. Doar aşa vor reuşi să reformeze politica românească şi să certifice dorinţa de a sta în faţă.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here