Alte schimbări de la 1 ianuarie 2010, Renta viageră se cere direct de la Bucureşti

199
cerei fermieriDosarele pentru rentă viageră se trimit, de la începutul acestui an, la Bucureşti, pentru avizare. În prezent acestea se depun la Biroul Judeţean de Rentă Viageră Agricolă (BJRVA) Gorj doar sub formă de petiţie, şi nu pentru avizare, aşa cum se întâmpla până acum.

Până la începutul acestui an, dosarele pentru primirea rentei viagere se depuneau la sediile birourilor judeţene. De la 1 ianuarie 2010 însă, aceste birouri nu fac decât să preia dosarele şi să le transmită mai departe pentru avizare. Cei care au depus deja dosarele până la data de 31 decembrie, vor primi în continuare aceşti bani. Totuşi, potrivit lui Cristian Negricioiu, şef BJRVA Gorj, din cauza unor noi discuţii cu Uniunea Europeană, cea care dă banii pentru renta viageră, se va continua programul acesta, însă dosarele nu se vor mai aviza la nivel local.
Primăriile ar putea ajuta
Pentru primirea acestor bani se pot înscrie toate persoanele care au vârsta de peste 62 de ani sau care suferă de un handicap de gradul I sau II şi care nu au în posesie mai mult de 10 hectare de teren agricol. Aceştia primesc, în lei, contravaloarea a 50 de euro pentru arendă sau 100 de euro pentru vânzare – cumpărare sau donaţie, pe hectar, anual, pe toată durata vieţii. Potrivit lui Negricioiu, în anul 2009 la sediul BJRVGA Gorj au fost depuse 20 de dosare, iar în acest an, dacă va continua programul, există în plan cam 200 de astfel de dosare. „Avem discuţii şi cu majoritatea primăriilor, pentru susţinere, şi sper să putem duce mai departe programul”, a completat şeful biroului.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here