Alte 11 cazuri de violență în familie!

566

În perioada 5 noiembrie – 11 noiembrie a.c., polițiștii gorjeni au intervenit în nouă cazuri de violență domestică, ocazie cu care au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie sau amenințare, fiind constatate și alte două infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție.

 

În 4 dintre cazuri, poliţiştii care au intervenit la cazurile de violenţă domestică, au emis, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

 

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Poliției Orașului Bumbești-Jiu au fost sesizați de o femeie, de 39 de ani, din orașul Bumbești-Jiu, cu privire la faptul că ar fi fost agresată fizic, de către soțul său.

 

Din cercetările efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că femeia, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu soțul său, de 47 de ani, în urma unui conflict spontan, ar fi fost agresată fizic de către acesta.

 

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violență în familie, fiind emis și un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile, față de agresor.

De asemenea, la data de 8 noiembrie a.c., polițiștii Secției 3  Poliție Rurală Motru s-au sesizat din oficiu după ce au constatat două încălcări ale ordinelor de protecție emise, prin aceea că doi bărbați, de 75 de ani, din comuna Bolboși și 67 de ani, din comuna Slivilești, s-au întors la domiciliile personale, unde se aflau soțiile lor, deși în măsurile impuse în ordinul de protecție, fusese stipulat să respecte o distanță de 50 sau 100 m față de acestea și de domiciliile lor.

 

Având în vedere aceste aspecte, polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție, conform Legii nr. 217/2003 Republicată, privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

 

Reamintim că de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile.

 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

 

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here