Altă schimbare în Consiliul de Supraveghere al CEO – Fondul Proprietatea l-a scăpat din brațe pe Gheorghe ca să-l ia pe Nichifor

947

Consiliul de Supraveghere al CEO a rămas și fără reprezentantul Fondului Proprietatea, Dan Valentin Gheorghe, asta după ce Valeriu Ivan și-a dat demisia, dar a rămas în preaviz pe aceeași funcție până aproape de jumătatea lunii viitoare. Pe 12 septembrie, acționarii CEO vor fi întruniți astfel în AGA, organism care va decide finalizarea mandatelor lui Ivan și a lui Gheorghe, înlocuit brusc și fără explicații, dar și numirea în acest for a lui Cătălin Mihai Nichifor, recunoscut drept expert în companii cu probleme. Ministerul Energiei în schimb încă îi mai caută înlocuitor lui Ivan.

După demisia neașteptată a lui Valeriu Ivan, Consiliul de Supraveghere al CEO a mai reputat o retragere. Este vorba despre Dan Valentin Gheorghe, reprezentantul Fondului Proprietatea în CS, AGA din 12 septembrie urmând să ia act atât de renunțarea lui Ivan cât și a lui Gheorghe. Se cunoaște doar că celui din urmă îi expira mandatul anul acesta, potrivit site-ului Fondului Proprietatea, nefiind știute alte motive care să fi stat la baza înlocuirii lui din funcție.Pe ordinea de zi a acestei ședințe mai figurează și numirea unui nou membru și nu numirea a doi cum ar fi fost normal, fapt pentru care CS-ul rămâne în septembrie cu un loc vacant. Cei care nu au stabilit încă ocupantul locului vacant sunt reprezentanții Ministerului Energiei, care se pare că încă nu au găsit un înlocuitor în CS, de talia lui Ivan. Fondul Proprietatea îl recomandă însă în această poziție pe tânărul Cătălin Mihai Nichifor.

Insolvența temporară, practicată de viitorul supraveghetor
De altfel, viitorul supraveghetor din CEO este partener fondator al firmei de consultanță Nichifor Consulting și, totodată, director al sucursalei locale a companiei britanice de profil BM&T. Ambele practică pentru clienți, potrivit prezentărilor proprii, așa-numitul turnaround management, care are ca scop salvarea companiilor cu probleme, prin restructurare, proces care poate include intrarea temporară în insolvență. Nu este exclus ca și cei de la Fondul Proprietatea să-l ia calcul experiența lui Cătălin Nichifor tocmai pentru că este luată în calcul o viitoare insolvență a CEO.
12494737_1685419861682815_4607969931554133974_nFirma Nichifor Consulting, potrivit site-ului propriu, se laudă că a finalizat mai multe proiecte de management al schimbării și de îmbunătățire a performanței la principalii operatori de distribuție de energie electrică din România, precum și la operatorul de transport și sistem Transelectrica, fiind implicată totodată în dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă. De asemenea, are calitatea de agent de monitorizare a angajamentelor asumate de Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara în urma unei investigații a Consiliului Concurenței.

A condus o companie de la insolvență spre faliment
Veștile din presă despre Cătălin Nichifor nu creionează doar pozitiv activitatea profesională a viitorului supraveghetor CEO. Asta deoarece acesta a fost timp de 3 ani și jumătate, între iulie 2010 și decembrie 2013, președinte al Consiliului de Administrație al producătorului petrochimic Energy Bio Chemicals SA care nu a finalizat tocmai bine. De altfel, compania respectivă a cumpărat în 2008 Carom Onești, cu 77 milioane lei, însă după aceea, în vara lui 2013, a intrat în insolvență, iar anul următor, în faliment.
Mai mult, timp de un an, în 2012, Nichifor a făcut parte și din conducerea dezvoltatorului imobiliar Isorast Technology Rotary SRL, intrat și el în insolvență în anul imediat următor, 2013. Notorietatea firmei se leagă de implicarea în proiectul rezidențial Antiaeriană, care prevedea construcția a circa 2.000 de apartamente destinate angajaților MApN, printr-un parteneriat încheiat cu ministerul.
Nichifor a mai fost și manager financiar și de operațiuni la divizia imobiliară locală a ING, precum și director financiar al subsidiarei locale a producătorului american de componente pentru industria auto Lear Corporation.

CEO operează disponibilizări
Situația CEO nu este tocmai roz în această perioadă. Societatea cu capital de stat se pregătește să își trimită luna aceasta o primă tranșă de salariați acasă, în cadrul societății întocmindu-se acum listele. Reamintim, de asemenea că, compania din Gorj a înregistrat pierderi cumulate, în ultimii doi ani, care se ridică la 1,66 miliarde de ei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here