Alin Munteanu (Cartel Alfa): Directoarea din Ministerul Energiei, cea care anunță acum închiderea cărbunelui, a încasat bani ca supraveghetor al CEO

6603

Președintele filialei Gorj a Cartel Alfa, Alin Munteanu, a reacționat vehement după declarațiile directorului general din Ministerul Energiei, Elena Popescu, care a anunțat, recent, că Parlamentul trebuie să-și asume închiderea cărbunelui. Sindicalistul spune că directoarea din Ministerul Energiei a încasat sute de milioane de lei vechi de la Complexul Energetic Oltenia în cele nouă luni în care a făcut parte din Consiliul de Supraveghere al companiei, în vremea guvernării tehnocrate. Munteanu a declarat că nu e prima oară când Elena Popescu vorbește despre închiderea mineritului și anunță că, luna viitoare, confederația sindicală din care face parte va organiza o serie de proteste pentru că, la nivelul Ministerului Energiei, nu există transparență în privința asocierii CE Oltenia în companii mixte pentru proiectele incluse în Planul de restructurare și decarbonare.

Declarația care i-a iritat pe sindicaliști
,,Va fi o lege a phase out-ului cărbunelui, este introdusă ca şi reformă în PNRR. În această lege să stabilim acele termene, probabil 2030, pe care le-aţi văzut în declarațiile domnului ministru. 2030, respectiv 2032. Ele trebuie asumate la nivelul Parlamentului, nu este o decizie a Ministerului Energiei, tocmai pentru că presupune costuri sociale, reconversie profesională, dezvoltare regională”, a afirmat Elena Popescu, într-o conferinţă de presă organizată de Energynomics, în care a explicat că această lege se află în prezent într-o fază incipientă. Alin Munteanu, președintele filialei Gorj a Cartel Alfa, a declarat că nu e prima dată când Elena Popescu insistă pe închiderea cărbunelui, pentru că a mai făcut-o și în urmă cu doi ani, tot la o conferință pe teme de energie, când spunea că nu trebuie să ne mai mințim singuri pe această temă. ,,De ce nu a anunțat ministrul Virgil Popescu decizia cu privire la termenul până la care România trebuie să renunțe complet la utilizarea cărbunelui în producerea de energie. Anunțul că această decizie trebuie asumată la nivel de Parlament vine de la directorul general în Ministerul Energiei, Elena Popescu, care nu e o prietenă a minerilor. În 2019 spunea că nu trebuie să ne mai mințim singuri în privința închiderii cărbunelui. Trecuseră doar trei ani de când nu mai încasase bani de la cărbune, pentru că trebuie să spunem că a încasat sute de milioane de lei vechi de la CEO, în decursul ultimilor ani, că doar nu uităm că a fost membru în Consiliul de Supraveghere”, a afirmat sindicalistul. Trebuie spus că Elena Popescu a făcut parte din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia în perioada decembrie 2015 – august 2016, când la conducerea Ministerului Energiei se afla Vlad Victor Grigorescu, în prezent urmărit penal de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fals în declarații în formă continuată.

Anunță proteste
Alin Munteanu susține că la nivelul Ministerului Energiei nu există transparență privind Planul de restructurare și decarbonare al CEO, mai ales că, de ceva vreme, a apărut varianta atragerii de investitori cu care să se asocieze producătorul energetic în companii mixte dedicate fiecăruia dintre proiectele de construire a grupurilor pe gaz și parcuri solare incluse în Plan. ,,Dinspre Minister vine și spune că închidem cărbunele, cum au făcut și alții, dar niciunul nu zice ce punem în loc. Din septembrie, Confederația ,,Cartel Alfa” o să declanșeze proteste. Nu se mai poate așa. De exemplu, de ce nu face CEO parcurile fotovoltaice, nu cu companii private, pentru că asta este o minciună a lui Virgil Popescu, că a zis Comisia Europeană să facem asociere cu firme private. De ce să nu ne ajute statul să facem noi, pentru că avem tot ce ne trebuie, inclusiv forță de muncă. Nu e posibil să-și bată joc de un județ întreg, de o întreagă regiune, până la urmă”, a precizat Munteanu.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here