Alimente recomandate pe timp de caniculă

333

Canicula revine, după cum au prognozat meteorologii. Tocmai de aceea, medicii revin şi ei cu recomandările de care ar trebui să ţină cont oamenii pentru a-şi menţine starea de bine. În această perioadă este de preferat să optăm pentre alimente ce dau energie şi menţin hidratarea organismului.

Luna lui cuptor s-a încheiat, dar temperaturile ridicate încă ne dau bătăi de cap. În zilele caniculare este mai greu să ne menţinem mereu hidrataţi, de multe ori programul aglomerat sau pur şi simplu comoditatea putându-ne face să ignorăm imperativul consumului frecvent de apă. În aceste condiţii, chiar şi o uşoară deshidratare a organismului poate avea efecte neplăcute, ducând la reducerea energiei şi a eficienţei cu care ne îndeplinim sarcinile cotidiene. „Vara, din cauza temperaturilor ridicate şi a disconfortului termic, resimţim mai intens starea de oboseală. Există, însă soluţii pentru a combate această stare, alimentaţia având un rol important”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Este important să ţinem cont de câteva reguli generale care ajută la prevenirea apariţiei oboselii. Organismul uman este programat genetic să susţină digestia la un astfel de interval de timp, acesta fiind şi ritmul în care stomacul şi intestinele secretă colecistokinină, un hormon implicat în digestie. De asemenea, nu este indicat să sărim peste micul dejun.

Alimente ce nu ar trebui să lipsească din meniu, vara
Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie echilibrată. Vara, meniurile trebuie îmbogăţite cu legume şi fructe proaspete. Gustos, plin de vitamine şi de apă, pepenele verde este fructul care ne hidratează şi ne răcoreşte pe timp de vară. El este bogat în vitamina B, necesare pentru producerea de energie. Este o bună sursă de vitamina B6, B1, magneziu şi potasiu, care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Vânăta este şi ea o legumă foarte sănătoasă şi extrem de bogată în apă şi fibre, existând de asemenea numeroase moduri în care poate fi preparată. Conţinând 91% apă, broccoli, leguma pe care fie o adorăm, fie nu o putem suferi, dar nu ne este niciodată indiferentă, se numără printre alimentele recomandate în perioadele de caniculă. Această legumă conţine şi calciu, un “bonus” care contribuie la întărirea sistemului osos.
Contrar aparenţelor, şi pieptul de pui la grătar este o soluţie pentru a rămâne hidrataţi în lungile zile de vară, fiind alcătuit în proporţie de 66% din apă. Carnea de pui trebuie însă cumpărată şi consumată proaspătă.
Iaurtul este un aliment care nu doar că este hidratant, dar este şi o soluţie alimentară excelentă pentru a înlocui electroliţii pierduţi după o sesiune intensă de exerciţii fizice.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here