Alimente „sănătoase”, dar dăunătoare

438

alimente sanatoaseNu reuşeşti să slăbeşti, deşi urmezi cură de ceva vreme? Poate că şi tu eşti indusă în eroare de astfel de alimente care îşi revendică titulatura de a fi dietetice, dar de fapt sunt înţesate cu zahăr.

Sosul pentru salată

De cele mai multe ori te mulţumeşti ca la masa de seară să serveşti salata preferată. Sacrificiul tău ar fi egal cu zero dacă nu te lipseşti de dressing. Sosurile pentru salată obţinute din smântână sau maioneză pot produce în acel bol cu salată circa 200-300 de calorii, adică aproximativ cât ar avea o friptură pe care încerci să o ocoleşti.

crenvurstiPentru a servi într-adevăr o salată sănătoasă, se recomandă un dressing din iaurt degresat şi condimente sau pur şi simplu să nu mai foloseşti acel sos şi să-l înlocuieşti cu o lingură de oţet şi una de ulei vegetal.

Batoanele proteice

Pot fi ţinute în geantă şi mai mult promit să înlocuiască o masă, având tot atâţia nutrienţi, dar mai sărace în calorii. Spre dezamăgirea noastră, majoritatea batoanelor sunt o înşelătorie care funcţionează deoarece oamenii nu citesc eticheta. Dacă ai arunca o privire pe ambalaj ai observa că un asemenea aliment, nu este un baton proteic.

Mai mult, dimensiunile unui baton nu-ţi potolesc foamea, şi de aceea ai toate şansele să mai mănânci şi altceva. Dacă totuşi te-ai obişnuit cu o astfel de gustare, alege un baton care să aibă cel mult 200 de calorii, o cantitate mică de carbohidraţi şi multe proteine.

Dulciurile fără zahăr

Dacă îţi plac foarte mult dulciurile, îndulcitorii artificiali nu potolesc nevoia de dulce deoarece nu pot induce în eroare creierul. Dacă vrei să renunţi la zahăr, chimicalele au rolul de a prelungi dependenţa.

Studiile au demonstrat că cei care consumă frecvent îndulcitori artificiali nu slăbesc, ci mai mult se îngraşă pe termen lung. Ce trebuie să faci? Renunţă la dulciuri. După o perioadă vei constata că nici nu îţi vor trebui. Iar atunci când trebuie să-ţi îndulceşti dimineaţa cafeaua sau ceaiul, alege totuşi o linguriţă de zahăr cu doar 15 calorii.

Ice tea

Antioxidanţii şi vitaminele sunt prezente, aşa cum e inscripţionat pe ambalaj. Dar trebuie să ştiţi că ice tea-ul nu este un ceai, cum vrem să credem, ci un suc preparat mai ales din chimicale şi îndulcit cu zahăr. O sticlă de jumătate de litru poate conţine la fel de multe calorii ca şi o masă mai mică.

Alternativa sănătoasă şi dietetică? Ceaiul preparat acasă cu lămâie şi o linguriţă de zahăr sau miere.

Iaurtul cu fructe

icea teaTot ce e bun îngraşă. Iaurtul cu fructe, mult mai gustos decât iaurtul simplu, conţine pe lângă arome, şi mult zahăr. Vei vedea lucrul acesta doar comparând ambalajele şi astfel vei vedea câte calorii are un iaurt cu fructe faţă de unul natural.

Pentru a beneficia de un gust plăcut dar şi de puţine calorii, va trebui să faci un mic efort: porţionează fructele preferate în bucăţele mici şi adaugă-le în borcănelul cu iaurt simplu.

Crenvurştii de pui sau curcan

Am putea spune că sunt mai sănătoşi şi cu mai puţine calorii decât cei de porc, mai ales că şi din ambalaj reiese acest lucru. Dar dacă vei compara datele nutriţionale, vei constata că şi crenvurştii de pui sau curcan au aproape aceleaşi calorii şi grăsimi saturate ca cei de porc. Dacă totuşi îţi plac foarte mult crenvurştii, verifică etichetele şi alege varianta cu cele mai puţine grăsimi.

Dar o variantă sănătoasă este să alegi un piept de pui sau un file de peşte peste care să presari usturoi şi alte condimente şi pe care să le pui la cuptor, iar într-un timp scurt o să ai o mâncare sănătoasă şi dietetică.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here