Alimentarea cu apă din comune, afectată de caniculă

331

dsc_0063Temperaturile ridicate din ultima perioadă au afectat şi alimentarea cu apă a mai multor comune din judeţul Gorj. Deşi, cel puţin momentan, nu se înregistrează probleme grave, irigatul excesiv a făcut ca mai mulţi gorjeni să se trezească fără apă.

Canicula şi-a spus cuvântul şi în ceea ce priveşte starea recoltelor, oamenii spunând că dacă nu va ploua în perioada următoare, producţia de porumb va fi complet compromisă. Pe lângă problemele cauzate de caniculă, există şi comune în care sursa problemelor nu au fost temperaturile ridicate, ci inundaţiile.

Mai multe comune din judeţul Gorj au avut probleme cu alimentarea cu apă în această perioadă. Momentan nu s-au înregistrat probleme grave dar dorinţa oamenilor de a avea grădini frumoase a afectat reţeaua de alimentare cu apă a mai multor comune, majoritatea problemelor înregistrându-se seara, când cam toţi oamenii îşi udă grădinile.

Consum excesiv de apă seara

Printre comunele care au avut probleme cu apa se numără şi comuna Cătunele. Potrivit primarului Florin Ţuilă, în general, comuna nu are probleme grave în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, existând doar câteva familii afectate de acest gen de probleme: „Am avut probleme seara, când se udă grădinile. Dar nu este o problemă generală, la nivelul întregii comune. Sunt vreo 10-15 familii care nu au apă seara, pentru că se află la capetele reţelei dar atâta tot”. În ceea ce priveşte recoltele, primarul din Cătunele spune că nu există probleme deocamdată. Nu atât de bine stau locuitorii din Dăneşti în ceea ce priveşte starea culturilor, primarul Emilian Rusu spunând că acestea sunt deja compromise şi numai o ploaie bună le mai poate salva: „Recoltele sunt compromise, cel puţin o parte din ele. Totuşi, dacă plouă se mai poate salva ceva. Recolta de grâu a fost oricum mai slabă ca în alţi ani iar cea de porumb este compromisă. În schimb, producţia de ovăz a fost mult mai mare ca în alţi ani. Este bine că oamenii şi-au asigurat cel puţin hrana pentru animale. Să vedem cum mai e vremea, să sperăm că plouă”. Şi în Dăneşti, irigatul grădinilor a cauzat probleme, mai mulţi locuitori ai comunei rămânând fără apă: „Am avut probleme cu apa săptămâna trecută dar le-am remediat. Oamenii nu înţeleg că reţeaua de apă nu este destinată irigaţiilor şi normal că mai apar probleme din această cauză”, spune primarul Rusu. Tot probleme legate de consum au apărut şi la nivelul comunei Leleşti însă primarul Marian Rotaru spune că încearcă să le rezolve cât mai curând: „Avem probleme că se consumă cam multă apă. Sunt mai multe probleme dar încercăm să le rezolvăm”. Şi în Leleşti au fost afectate recoltele, primarul spunând că recolta de porumb e compromisă şi în comuna sa, neaşteptându-se la o producţie prea mare în toamnă. Acelaşi lucru îl spune şi primarul din Săuleşti când este întrebat de starea recoltelor. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă a comunei, şi aici au fost ceva probleme dar au fost rezolvate: „Am avut probleme vreo două zile, când a fost întreruptă alimentarea cu apă, dar acest lucru s-a întâmplat după ora 22:00. Motivul a fost consumul mare de apă; oricum vrem să facem încă un puţ în comună. AM depus deja un proiect în acest sens la Ministerul Dezvoltării. Cât despre culturi, nu mă aştept să avem o producţie prea mare”, spune Constantin Drăghici, edilul comunei Săuleşti.

Comuna Borăscu, salvată de fântâni

În unele localităţi unde nu există canalizare, oamenii au fântâni în curte pentru a dispune de apă curentă, iar în unele comune, primari au făcut proiecte pentru realizarea unor fântâni cu apă potabilă pe drumurile publice. Este şi cazul localităţii Borăscu. Conform edilului comunei, Ţucu Constantin, cu toate că s-au înregistrat temperaturi mari, în localitatea pe care o conduce nu s-au înregistrat probleme. „Până în acest moment nu au fost probleme de niciun fel din cauza caniculei. Tocmai am fost la Bucureşti pentru a proiectul de canalizare. A trecut de comisia de avizare şi acum aştept un răspuns. Din fericire, avem apa asigurată de către fântânile din localitate, ale sătenilor, dar am făcut şi fântâni care se află pe drumurile publice”, a declarat primarul. În această perioadă mai au de suferit şi animalele, care consumă multă apă. Pentru acestea sunt de mare folos râurile din localităţile gorjene.

Roşia de Amaradia, afectată de inundaţii

Dacă în alte localităţi oamenii se vaită de caniculă şi nu ştiu ce să mai facă pentru a se răcorii, în judeţul Gorj există comune care au avut probleme cu inundaţia. Printre acestea se află şi comuna Roşia de Amaradia. Conform edilului Liviu Cotojman, chiar zilele trecute s-au confruntat cu inundaţii. „Nu am avut până acum probleme în ceea ce priveşte canicula. La noi în comună au existat în schimb inundaţii. Chiar săptămâna trecută am avut probleme. Au fost inundate drumurile din localitate. Au venit utilaje care au muncit pentru a reface drumul, întrucât a fost un drum pietros şi au apărut găuri”, a declarat primarul Cotojman. Acesta a mai spus că în localitate există un sistem alimentar cu apă potabilă iar în viitorul apropiat va fi făcută şi canalizarea, întrucât a fost făcută licitaţia pentru acest proiect chiar ieri. În ciuda vremii caniculare din ultima perioadă, comunele gorjene nu s-au confruntat cu probleme majore în ceea ce priveşte alimentarea cu apă. În majoritatea cazurilor în care au apărut astfel de probleme, acestea s-au datorat consumului mare de apă şi au fost remediate rapid. Probleme există însă atunci când vine vorba de starea culturilor, în mai multe comune existând probleme în acest sens. Lipsa precipitaţiilor ar putea compromite complet recolta de porumb de anul acesta sau să determine o scădere drastică a producţiei.

Ana Maria Catalinoiu, Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here