Alertă de pestă porcină africană

498

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj sunt în alertă. Asta deoarece Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat toate direcţiile din ţară asupra riscului de pestă porcină africană, confirmată în UE.

Evenimentele epidemiologice de la începutul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porci mistreţi din state membre ale Uniunii Europene (Lituania şi, recent, Polonia), fac necesară avertizarea publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli spun oficialii ANSVSA.
Datorită circulaţiei libere a animalelor în cadrul comerţului intracomunitar cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, precum şi din cauza migraţiei pe distanţe scurte a mistreţilor în căutarea unor condiţii de mediu favorabile, pesta porcină africană poate constitui, în timp, o ameninţare şi pentru ţara noastră. În acest sens, ANSVSA a informat şi instruit serviciile sanitare veterinare de la nivel naţional, prin structurile implicate în controlul bolilor, centrele locale de combatere a bolilor, asociaţiile profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni. “Noi am primit în urmă cu o lună de zile prin sistemul de alertă, primul focar de pestă porcină africană. Din acel moment, ne-am mobilizat la nivelul instituţiei, există o celulă de criză care primeşte toate informaţiile din teritoriu de la medicii veterinari de îmbolnăvire a porcilor mistreţi. Facem analize în această perioadă pentru că fiind o boală foarte periculoasă, mortalitatea ajunge până la 100% şi se transmite foarte repede. Măsurile trebuie luate în consecinţă foarte rapid. Toţi porcii mistreţi împuşcaţi, în judeţul Gorj, au fost examinaţi în laboratorul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi sub raportul acestei boli. Pentru că este o boală care se aseamănă cu pesta porcină clasică, care se întâlneşte în mod normal la porcii din România. Vreau să spun că această boală, pesta porcină africană, nu a evoluat niciodată în ţară”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

iliutaConştientizarea cetăţenilor, importantă
De asemenea au fost informaţi şi fermierii, operatorii economici, asociaţiile de crescători de animale şi administratorii fondurilor de vânătoare, cărora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcină africană, având în vedere că avertizarea din timp a publicului este esenţială pentru menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul suspiciunii unor evenimente de natură epidemiologică la animale.
Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.
Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Până în prezent, boala nu a fost niciodată confirmată în România
În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii sunt rugaţi să contribuie la depistarea şi anunţarea timpurie a cazurilor de boală şi să comunice oricărui medic veterinar de liberă practică împuternicit, medicului veterinar oficial sau direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice şi sălbatice care prezintă semne de boală, sau unde au observat o creştere a îmbolnăvirilor sau a cazurilor de moarte.

Semne
Prin urmare, orice cetăţean care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici şi recunoaşte următoarele semne de boală, trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare pentru a lua măsurile necesare în cel mai scurt timp: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 0C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi); vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte; animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.
Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.
Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii trebuie să anunţe direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare. De asemenea, cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here