Alertă alimentară! – Loturi de carne provenită din zonele cu focare de gripă aviară din Ungaria, pe galantarele magazinelor din Gorj

1022

Carne şi organe de curcan ce provin de la fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, au ajuns în unităţile alimentare din Gorj! Inspectorii sanitari-veterinari au demarat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziţionate din Ungaria, şi care au fost distribuite de trei unităţi autorizate din judeţul Bihor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a acționat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croația, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.
„Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.
Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării.
Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat.
Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg. Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislației naționale și europene.
Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here