Primăvara vine nu doar cu vreme frumoasă, ci și cu disconfort pentru mulți pacienți care suferă de alergii sezoniere, provocate în special de polenul arborilor și al ierburilor. Printre arborii cu potențial alergen ridicat se numără mesteacănul, arinul, fagul, plopul și stejarul. Sezonul polenic începe devreme, în luna februarie, și poate dura până la sfârșitul lunii aprilie. Din aprilie, își face apariția și polenul de graminee, care rămâne prezent în aer până în iunie sau chiar iulie.
În această perioadă, tot mai mulți pacienți se confruntă cu simptome neplăcute precum strănut repetat, nas înfundat, mâncărimi nazale și ochi iritați.
„Polenul de arbori și polenul de graminee este transportat de vânt și ajunge la nivelul ochilor, nasului sau pulmonar și declanșează simptomele rinoconjunctivitei alergice sau a astmului bronșic. Simptomele rinitei alergice sunt strănut în salve, rinoree seroasă (curgerea nasului), obstrucție nazală și prurit nazal (mâncărime de nas). O persoană alergică la polenul de arbori sau graminee mai poate prezenta prurit ocular, hiperemie conjunctivală (ochii sunt roșii) sau hiperlacrimație (curgerea ochilor). Dacă polenul se localizează la nivel pulmonar, oamenii pot prezenta simptome precum tuse, wheezing sau dispnee. O alergie la polenul de arbori mai poate provoca prurit faringian, edem în jurul gurii sau edem al limbii atunci când se consumă anumite alimente. Acesta se numește sindrom de alergie orală și se întâmplă deoarece polenul de arbori este similar cu proteinele din unele fructe și legume”, a declarat dr. Simona Țîrcă, medic alergolog la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Pentru diagnostic, medicul alergolog poate recomanda teste cutanate (prick) sau analize de sânge. Testele prick oferă rezultate rapide și indică la ce tip de polen este sensibil pacientul. În funcție de rezultat, se poate începe tratamentul medicamentos sau chiar imunoterapia alergen specifică – o formă de tratament care poate reduce sensibilitatea la alergen pe termen lung.
Pentru a limita expunerea, specialiștii recomandă ca persoanele alergice să evite plimbările în aer liber în zilele cu vânt, să țină ferestrele închise și să înceapă tratamentul cu cel puțin două săptămâni înainte de începerea sezonului polenic. Antihistaminicele de generația a 2-a, spray-urile nazale cu corticosteroizi, decongestionantele nazale și picăturile de ochi ajută la ameliorarea simptomelor.
O altă opțiune terapeutică este imunoterapia alergen specifică (desensibilizarea cu alergeni). Scopul este de a desensibiliza sistemul imunitar la alergenul de polen.
Pacienții din județul Gorj pot solicita o programare la Cabinetul de Alergologie al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, unde pot beneficia de consult de specialitate și, dacă este cazul, de inițierea imunoterapiei.
I.I.