Albirea lui Manţog – Procurorul Covei a venit să pozeze ambulanţa făcută zob de pedelist

478

acc mantogDouă instituţii publice din judeţul Gorj au fost „vizitate”, miercuri seara de Gheorghe Covei, procuror la Parchetul Curţii de Apel Craiova, cel care se ocupă de dosarul accidentului provocat de Ionel Manţog în care este acuzat de ucidere şi vătămare corporală din culpă.

Pe lângă funcţionarii publici, anchetatorul s-a mai văzut şi cu reprezentanţii unui service din Târgu-Jiu şi victimele producerii accidentului. Deşi a venit cu scopuri precise, procurorul Gheorghe Covei recunoaşte că întâlnirile cu şefii de la Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au fost fără efect. El trebuia să intre în posesia unui dosar privind inspecţia muncii, dar pe care-l aşteaptă, în final, prin corespondenţa specială la Craiova.

Şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova, Gheroghe Covei, s-a aflat miercuri în Gorj pentru a se întâlni cu mai mulţi funcţionari publici din cadrul a două instituţii deconcentrate şi cu victimele accidentului produs de Manţog. Deşi relaţiile dintre instituţiile care au legătură cu săvârşirea unei fapte se ţine, de regulă, prin corespondenţă, procurorul craiovean a dorit să viziteze Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. „Nu am venit special la cele două instituţii. Eu aveam drum în zonă pentru că trebuia să ajung la Motru pentru a reaudia două victime, şoţia celui decedat şi pe asistentul de pe ambulanţă. Am zis că dacă tot sunt în zonă e bine să iau şi dosarul de inspecţie a muncii care trebuia să se afle la sediul ITM. Când am ajuns la ITM am aflat că dosarul este la Ambulanţă şi atunci am mers şi la Serviciul de Ambulanţă. În final, nu am luat dosarul pentru că are multe file şi trebuia xerocopiat. Am decis să-mi fie trimis prin poşta specială şi să-l înainteze cu adresă”, a precizat procurorul Covei.

Procurorul Covei – fotograf de serviciu

mantog accidentatAnchetatorul povesteşte că prin periplul său în Gorj nu a vizitat doar cele două instituţii publice. „Sursele dumneavoastră nu v-au spus chiar totul. Am mai mers în Gorj şi la Service-ul Wolkswagen, acolo unde se află ambulanţa implicată în accident. Am mers, am făcut câteva fotografii şi am vrut să văd locul pe care se afla asistentul de pe ambulanţă. De ce am făcut acest lucru? Domnul Manţog, după ce i-am adus la cunoştinţă rezultatul expertizei, a cerut câteva precizări expertului cu privire la locul în care se afla asistentul în momentul producerii accidentului. Domnul Manţog susţine că dacă asistentul ar fi stat în scaun şi avea centura de siguranţă pusă nu ar fi fost accidentat atât de grav. De accea am vrut să văd ambulanţa şi scaunul din aceasta pentru că asistentul a fost aruncat din maşină în momentul producerii impactului”, a explicat anchetatorul.

Varianta Manţog – o altă victămă e de vină!

Aşadar, democrat-liberalul Ionel Manţog vrea să demonstreze acum că dacă asistentul, Dumitru Vâlceanu, stătea pe scaun cu centrura de siguranţă pusă, leziunile nu ar mai fost fost la fel în urma producerii impactului. Manţog vrea astfel să ajungă la concluzia că dacă asistentul s-ar fi comportat regulamentar în maşină, numărul de îngrijiri medicale ca urmare a accidentului ar fi fost cu mult mai mic decât cel pe care victima îl are în momentul de faţă. Aici, politicianul urmăreşte să ajungă la o chichiţă judecătorească. Cu un număr mai mic de îngrijiri medicale, o victimă îşi poate retrage plângerea, iar procurorii nu mai efectuau ancheta în dosar. În momentul în care zilele de spitalizare sunt mari, victima nu-şi mai poate retrage acuzaţiile.

De altfel, asistentul Dumitru Vâlceanu, care zile bune s-a zbătut între viaţă şi moarte după ce Manţog a intrat cu maşina în ambulanţă, nu a dorit să depună plângere împotriva politicianului. Se spune că Manţog ar fi aflat chiar de la victimă de existenţa unui ordin intern dat de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat prin care şoferii şi asistentul din ambulanţă nu mai au voie să acorde îngrijiri medicale celor transportaţi în timpul deplasării. Mai exact, pasagerii trebuie să stea în scaun cu centurile puse, iar dacă bolnavul are nevoie de îngrijiri, şoferul opreşte, moment în care i se acordă îngrijirile necesare. Prin suplimentarea expertizei cu aceste precizări, anchetatorii ar putea ajunge la varianta că vina pentru starea medicală în care se află asistentul îi aparţine şi lui, stabilindu-se astfel culpă comună.

Mai trebuie precizat că Dumitru Vâlceanu era, în momentul producerii accidentului, angajat al Serviciului de Ambulanţă Gorj. După accident, asistentul a fost delegat la Staţia particulară Motru a sindicalistului Cristi Fluierătoru, apropiatul lui Manţog.

Accindet „fără victime”!

masina mantogProcurorul Gheorghe Covei susţine că toate victimele, dar absolut toate, nu au dorit să depună plângere împotriva politicianului. Este vorba despre soţia lui Constantin Frăţilă, pacientul decedat din ambulanţă, în calitate de aparţinătoare a victimei şi totodată victimă a accidentului, asistentul Dumitru Vâlceanu şi şoferul ambulanţei. „Victimele şi aparţinătorii acestora nu doresc să depună plângere, asta nu ne împiedică să ne continuăm ancheta. Mai mult, în dosar a apărut un martor care a declarat că viteza pe care a avut-o Manţog a fost cu mult mai mare decât cea stabilită de expert. Ceilalţi participanţi la trafic care au fost depăşiţi de domnul Manţog nu au vrut să spună cu ce viteză au circulat”, a mai declarat procurorul Covei.

Remember pentru Manţog

Reamintim, la sfârşitul lunii noiembrie 2009, democrat-liberalul Ionel Manţog a produs un accident rutier după ce a ajuns cu maşina pe contrasens, în urma unei depăşiri neregulamentare. BMW-ul condus de Manţog, înmatriculat pe numele unui afacerist, prieten cu politicianul, a lovit în plin o ambulanţă aflată în misiune. În urma impactului, pacientul transportat în ambulanţă a murit, însă medicii legişti au stabilit ulterior că bărbatul a decedat în urma infarctului, şi nu a leziunilor suferite. Alte trei persoane au fost rănite, iar ambulanţa a fost făcută zob, din aceasta nu s-a mai putut recupera decât 10% din echipamentul medical.

Accidentul provocat de Ionel Manţog a avut loc pe DN 66, în localitatea gorjeană Pieptani.

Expertiza tehnică făcută în cauză a stabilit că BMW-ul condus de Ionel Manţog rula cu 80 de kilomtri la oră în momentul producerii impactului. Politicianul este anchetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă de procurorul Gheorghe Covei, după ce dosarul a fost luat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, pe motiv că aceştia nu prezintă suficientă experienţă pentru o astfel de anchetă. Această explicaţie a mutării dosarului a fost dată chiar de procurorul general Laura Codruţa Kovesi la sfârşitul anului trecut, la Târgu-Jiu.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here