Alarmant la Gorj! – Spitalul Judeţean nu are doze de vaccin împotriva AH1N1 – Farmaciile nu au măşti de protecţie

331

gripa-porcinaNu este exclus ca virusul AH1N1 să atace şi judeţul nostru, mai ales datorită faptului că o şcoală din Filiaşi, judeţul Dolj, a fost închisă din

cauza confirmării a două cazuri de gripă de acest fel. Primul caz de contaminare cu virusul AH1N1 are toate şansele să vină din zona Inspectoratului Şcolar Judeţean, Iustin Paralescu, inspectorul şcolar general, fiind prima persoană din Târgu-Jiu suspectă în mod real de gripă porcină. Spitalul Judeţean Gorj este la rândul său în carantină, vizitele fiind restricţionate. Şi mai grav este faptul că, în acest timp nici măcar dozele pentru vaccinul antigripal normal nu au ajuns în Gorj, cu atât mai puţin cele contra gripei porcine. În ciuda faptului că situaţia nu este tocmai roz, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică dau asigurări că judeţul este pregătit pentru eventualele cazuri de virus AH1N1. În judeţul nostru, foarte puţine farmacii au astfel de măşti, ca să nu mai vorbim de unităţile de învăţământ unde nici nu este vorba despre aşa ceva.

Noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul AH1N1 au fost confirmate şi la graniţa cu judeţul nostru, eventuale confirmări de astfel de cazuri în Gorj fiind cât se poate de probabile. Din această cauză, conducerea Spitalului Judeţean a decis intrarea în carantină, prin limitarea de vizite. Dozele de vaccin antigripal însă nu au ajuns şi la noi, potrivit Elenei Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj, nici măcar vaccinul pentru gripa normală nu a fost încă distribuit în judeţ. „Vaccinul încă nu există la noi şi oricum este doar o măsură de prevenţie. Noi suntem pregătiţi să preluăm cazurile de gripă porcină încă de la primele apariţii, la nivel mondial”, a declarat Piţian. Potrivit acesteia, în cazul unor simptome de gripă porcină, persoana în cauză este izolată şi dusă la secţia de boli contagioase. În cazul în care suspiciunea contaminării cu virusul gripal se confirmă, bolnavul este trimis la Bucureşti.
Spitalele, în carantină
De ieri, toate spitalele din România au intrat în carantină, Ministerul Sănătăţii alocând suma de 27 de milioane de lei spitalelor din ţară care se află în zonele afectate. De asemenea, toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi pentru campania de vaccinare contra gripei porcine,unde va fi utilizat vaccinul ANTIGRIP, produs de Cantacuzino. Din această săptămână se vor distribui medicamente antivirale către toate spitalele de boli infecţioase şi, în zonele afectate de infectarea cu acest virus, se vor achiziţiona materiale de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc.
Tot ca o măsură de precauţie, conducerile Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei au decis ca în toate unităţile de învăţământ să fie distribuite, gratuit, măşti de protecţie şi dezinfectanţi. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, deşi nu mai puţin trei şcoli din ţară au fost închise datorită cazurilor de gripă porcină.
Atenţie la simptome
Simptomele gripei porcine sunt asemănătoare gripei normale, astfel că pacientul prezintă febră, tuse, durere în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane, oboseală. Au existat, de asemenea, cazuri în care pacienţii au prezentat diaree şi vărsături în urma infectării cu virusul gripei porcine. Deoarece aceste simptome pot fi provocate şi de alte afecţiuni, medicul specialist este singura persoană în măsură să spună dacă un pacient este infectat sau nu cu virusul gripei porcine, iar diagnosticul se pune în urma realizării testelor de laborator. Dacă o persoană prezintă simptomele caracteristice gripei porcine, aceasta trebuie să intre în carantină la domiciliu, iar atunci când tuşeşte sau strănută trebuie să îşi acopere nasul şi gura cu un material textil sau şerveţel nazal, care se va arunca ulterior la gunoi. Dacă sunt respectate aceste reguli minine de igienă este prevenită răspândirea virusului gripei porcine.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here