“Alăptarea e iubire”, expoziţie inedită la Târgu-Jiu

102
Alaptarea e Iubire de Cristina Nichitus Roncea

Zeci de fotografii cu mămici care îşi alăptează copiii, vor fi expuse, timp de zece zile, pe “Aleea Trandafirilor” din Târgu-Jiu. Proiectul, numit “Alăptarea e iubire” aparţine Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, iar fotografiile sunt realizate de Cristina Nichituş Roncea. După ce expoziția a fost prezentă de două ori la Muzeul Satului din București și o dată la Palatul Suţu, aceasta va ajunge şi în Târgu-Jiu. Iniţiativa aparţine Roxanei Hristianovici – medic pediatru şi consultant în alăptare certificat internaţional (IBCLC), originar din Gorj, care îşi doreşte să promoveze alăptarea şi în oraşul natal. De asemenea, tot medicul Roxana Hristianovici va susţine în acest week-end două cursuri gratuite. Primul va fi de puericultură şi se adresează celor care vor deveni părinţi, iar cel de-al doilea va fi despre diversificare.

O expoziţie inedită va avea loc săptămâna viitoare la Târgu-Jiu. Campania numită “Alăptarea e iubire” conține fotografi realizate de Cristina Nichituş Roncea, a zeci de mame și bebeluși alăptați din România și informează gravidele și mamele cu privire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de a alăpta exclusiv primele 6 luni și de a continua alăptarea cel puţin 2 ani. Există studii care atestă că 98% dintre femei pot să alăpteze dacă au informaţii corecte, susţinerea familiei și a cadrelor medicale și dacă apelează la un consultant în lactație certificat pentru a preveni sau a depăși momentele dificile din timpul alăptării. Expoziția și proiectul fotografic “Alăptarea e iubire” aparţin Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare. Acesta îşi propune să readucă aminte românilor de o tradiție care reprezintă un izvor de sănătate pentru copiii României. Astfel, zeci de fotografii cu mămici care alăptează vor fi expuse în centrul Târgu-Jiului, începând cu 2 decembrie, timp de zece zile. Reprezentanţii primăriei au răspuns prezent la iniţiativa Asociaţiei din Bucureşti. “Sper să aibă rezultatul aşteptat această expoziţie, oamenii să înţeleagă că nu e o ruşine să fie alăptaţi copiii în public. Să citim mai mult, să ne informăm mai mult despre alăptat, mai ales că primii doi ani sunt cei mai importanţi în viaţa unui copil şi noi, părinţii, avem datoria să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le da un start bun în viaţă”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu.

Alăptatul în public, normalitate
În România zilelor noastre, o mamă care îşi hrăneşte puiul în public este privită cu ochi duri de către trecători. “Faptul că patru din zece persoane afirmă că nu au văzut un copil la sân, ne-a făcut să dezvoltăm această campanie care conține partea de expoziție fotografică. Consider că de aceea e un subiect considerat tabu, tocmai pentru că vedem foarte rar o mamă care îţi alăptează puiul în public. Prin această expoziţie vrem să arătăm cât e de firesc acest lucru, vrem să dăm puterea exemplului, mămicile pot să vadă poziţii de ataşare a copilului la sân. Sub fiecare fotografie sunt câteva informaţii extrem de preţioase despre alăptare, putem afla că se pot alăpta şi gemeni, o mămică însărcinată poate să-şi alăpteze primul copil cu succes, iar după naştere poate continua cu alăptarea în tandem. Aceste lucruri nu sunt foarte cunoscute şi tocmai de aceea am realizat această expoziţe, consider că o imagine face mai mult decât 1 000 de cuvinte. Sper să fie atrase de fotografii cât mai multe persoane, mămici, tătici, bunici, cadre medicale şi să citească şi informaţiile puse la dispoziţia lor”, a declarat Roxana Hristianovici, medic pediatru şi consultant în alăptare certificat internaţional.

Alaptarea e Iubire - foto Cristina Nichitus RonceaCurs de puericultură şi diversificare, la Târgu-Jiu
Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare, în colaborare cu Primăria Târgu-Jiu, organizează sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 10.00, un curs de puericultură pentru viitori părinţi. Acesta va avea loc în Clubul Pensionarilor Militari, vis-à-vis de Parcul Central şi va fi susţinut de Roxana Hristianovici, medic pediatru. “Ne-am gândit să susţinem un curs de puericultură pentru a întâmpina pregătiţi toate schimbările care apar în viaţa viitorilor părinţi la început de drum. Vă oferim informaţiile necesare cu privire la îngrijirea noului membru al familiei. Vorbim despre băiţă, îmbrăcăminte, alăptare, colici şi multe altele. Acest curs este gratuit, iar tăticii care vor participa o să primeasccă un Atestat de Puericultură, pentru a obţine zece zile libere de concediu paternal + cinci zile din partea Statului Român, conform Legii 210/1999, art. 4, alin 1”, a declarat Roxana Hristianovici. De asemenea, duminică, începând cu ora 10.00, va avea loc un curs de diversificare unde părinţii vor învăţa tot ce trebuie să ştie despre introducerea alimentelor solide în alimentaţia copilului. Acesta va avea loc tot la Clubul Pensionarilor Militari.

Tombolă cu premii, la cele două cursuri
Mămicile care vor fi prezente la cele două cursuri, puericultură şi diversificare, vor avea ocazia să participe şi la o tombolă cu premii oferite de grupul “Mămici din Târgu-Jiu”, prin intermediul sponsorilor. Aşadar, participantele pot câştiga un machiaj gratuit oferit de Andreea Ilie Make-up, un masaj de relaxare oferit de Mihaela Andreescu, o manichiură simplă oferită de Oana Drăgoi, discount de 20% pentru servicii video la botez, oferit de Ovidiu Dina Videographer.
Ana Maria Dina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here