Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit la Târgu-Jiu

478

Ca în fiecare an, zeci de colindători din toate colţurile judeţului şi-au dat întâlnire la Târgu-Jiu pentru a participa la “Alaiul obiceiurilor de iarnă”, manifestare devenită deja o tradiţie, una care, an de an, oferă târgujienilor ocazia de a asista la un frumos spectacol al datinilor şi obiceiurilor populare gorjeneşti.

alai iarnaZeci de colindători, majoritatea îmbrăcaţi în frumoase costume populare, au participat anul acesta la “Alaiul obiceiurilor de iarnă”, demonstrând încă o dată faptul că tradiţiile lăsate moştenire de strămoşi nu au fost şi nici nu vor fi uitate de tânăra generaţie. “Este bine să ne amintim în aceste zile că au trecut 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi unul dintre lucrurile extraordinare, dintre lucrurile bune care s-au întâmplat în aceşti 25 de ani este şi acest «Alai al obiceiurilor de iarnă», este şi faptul că încetul cu încetul am reuşit să ne reîntoarcem la tradiţii, să ne bucurăm de fiecare sărbătoare”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, instituţie ce a organizat această manifestare.

alai 1Chiar dacă anul acesta numărul formaţiilor şi ansamblurilor ce au făcut parte din acest alai al obiceiurilor de iarnă a fost mai mic decât în alţi ani, spectacolul oferit de colindători ce s-au deplasat prin centrul municipiului Târgu-Jiu pentru a se mai opri mai apoi în Piaţa Prefecturii a fost, ca de fiecare dată, unul impresionant. Colindători de la Tismana, Cloşani, Baia de Fier, Bălceşti, Bărbăteşti, Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu”, Prigoria, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Liceul Sportiv Târgu-Jiu, Teleşti, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Şcoala Gimnazială Curtişoara au prezentat în centrul municipiului Târgu-Jiu obiceiurile ce se practică în perioada sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin şi au interpretat colinde îndrăgite de toţi.

alai iarnaDe exemplu, Ansamblul “Roua” de la Cloşani a prezentat obiceiul străvechi al piţărăilor cu măşti. “La noi se păstrează tradiţia piţărăilor cu măşti. În Ajunul Crăciunului, întreg satul participă la acest alai de sărbătoare, alături de băieţii care se costumează în «babe» şi «moşi». Colindă din casă în casă, începând de la prânz şi până seara, când îşi dau măştile jos”, a explicat instructorul Carmen Sarcină.

alai iarna (4)Ca în fiecare an, colindătorii au fost întâmpinaţi în Piaţa Prefecturii de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care a ţinut să le mulţumească copiilor, dar şi profesorilor care îi pregătesc, pentru faptul că se străduiesc să păstreze obiceiurile şi tradiţiile gorjeneşti.

alai iarna (6)“De fiecare dată avem bucuria de a ne întâlni aici, în faţa Prefecturii, cu tot ceea ce are mai frumos Gorjul, iar programul alaiului de sfârşit de an este pentru noi acest vârf de lance al păstrării şi promovării obiceiurilor şi tradiţiilor. Tot ce se întâmplă aici, se întâmplă cu secţiile Şcolii Populare de Artă, la nivelul fiecărei localităţi. Asta vrem să scoatem în evidenţă de fiecare dată, că în judeţul nostru, de la cei mai mici şi până la cei mai în vârstă, se preocupă de păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre locale”, a spus Ion Călinoiu.
Roxana Lupu

alai iarna (8) alai iarna (9) alai iarna (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here