Ajutor medical pentru 60 de persoane, oferit de salvamontiştii gorjeni

813

Serviciul Salvamont din cadrul Consiliului Județean Gorj și-a centralizat activitatea pe luna ianuarie, lună în plin sezon turistic, în care salvamontiștii gorjeni au asigurat permanența în baza centrală din Târgu-Jiu, pentru solicitări în întreaga zonă montană a județului, și, în baza Rânca, pentru domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și pentru evenimentele produse la nivelul stațiunii.

Astfel, luna trecută, salvamontiștii au avut un grad de răspuns la solicitări de 100%, ei fiind alarmați să intervină la un număr de 59 de evenimente, în care au fost salvate sau au primit primit ajutor medical 60 de persoane. Dintre aceste acțiuni, 40 de cazuri au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 15 cazuri în restul zonei montane, trei cazuri s-au prezentat direct la cabinetul medical al bazei Salvamont Rânca și într-un caz, salvamontiștii au fost solicitați să intervină ca resursă de sprijin în afara zonei montane. Dintre acestea, zece cazuri, după acordarea primului ajutor și transport specific Salvamont, au fost predate pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, trei cazuri au fost transportate la spital cu ambulanțele Salvamont Gorj, iar în 35 de cazuri situația a permis ca victimele să fie duse la spital cu mașinile aparținătorilor. Cele două ambulanțe Salvamont cu capacitate de intervenție în teren montan au fost dislocate în bazele din Târgu-Jiu și Rânca, acestea, precum și cabinetul medical din baza Salvamont Rânca fiind deservite non stop de salvamontiști cu pregătire medicală ca paramedici sau de medici care participă voluntar la activitățile Salvamont.
În cursul anului 2018, printr-un program inițiat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani, echipele salvamont din întreaga țară au avut posibilitatea să își completeze necesarul de materiale de intervenție și de salvare la un preț subvenționat prin sprijinul acordat de un sponsor al activității Salvamont. Astfel, echipele Salvamont, inclusiv salvamontiștii gorjeni, au putut să achiziționeze la prețuri foarte accesibile căști și hamuri pentru salvarea aero, trolii cu acționare cu acumulatori și, poate cea mai importantă achiziție, saltele, atele şi coliere cervicale, cel mai nou și modern model de pe piața de profil, cu dublu sistem de imobilizare, vacuumatic și compresie.
În urma numărului mare de evenimente produse la începutul sezonului de iarnă 2018-2019, Salvamont România a emis 100.000 de fluturași cu reguli de comportament atât în zona alpină, cât și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, ce au fost distribuiți gratuit, inclusiv în Rânca, prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv, prin punctele de informare și structurile de primire turistică. De asemenea, pentru avertizarea turiștilor privind riscul producerii de avalanșe în zona de creastă din Nordul stațiunii Rânca, salvamontiștii au montat mai multe panouri de avertizare și benzi de delimitare.
Având în vedere vacanța școlară, gradul ridicat de încărcare cu turiști al domeniilor schiabile, riscul crescut de producere a avalanșelor, în toate masivele montane din ţară, și numărul mare de evenimente ce se înregistrează constant, până la finalul sezonului de iarnă salvamontiștii gorjeni vor rămâne zilnic, cu efective dimensionate corespunzător, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în cabinetul medical al bazei Salvamont din Rânca.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here