Ajutor financiar pentru firmele care recrutează ucenici

476

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj vine în sprijinul angajatorilor care angajează ucenici la locul de muncă, prin acordarea unei subvenţii din Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj.

Astfel, angajatorii care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare.
“Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului. Poate încheia contract de ucenicie persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă; a împlinit vârsta de 16 ani; nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă; îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare”, a declarat directorul executiv al AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.
Angajatorii care au angajat ucenici la locul de muncă şi doresc să încheie convenţii pentru obţinerea subvenţiei conform prevederilor legale, trebuie să se adreseze reprezentanţilor AJOFM Gorj din Târgu-Jiu, strada Lt. Col. Dumitru Petrescu nr.1.
Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia, o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare. Pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, cel de ucenicie la locul de muncă cuprinde şi clauze cu privire la calificarea pe care urmează să o dobândească ucenicul, numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia, locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională, durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani şi nici mai mică de 12 luni. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul face parte integrantă din durata pentru care se încheie contractul de ucenicie la locul de muncă şi nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here