„Ajutor de salvare” pentru CE Oltenia. Deputat: O greșeală!

1236

Guvernul a aprobat, pe final de an, un Memorandum privind ajutorarea Complexului Energetic Oltenia în vederea achiziționării certificatelor de carbon pe anul 2019. „Guvernul intenționează să continue practica de a subvenționa ineficiența companiilor de stat. Este o greșeală. Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri”, a reacționat dur deputatul USR, Cristina Prună.

Memorandumul conține o serie de măsuri, pe termen scurt și mediu, în vederea asigurării securității în alimentarea cu energie electrică și a siguranței Sistemului Energetic Național.
Astfel, Ministerul Finanțelor va acorda un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoare de 1.200 milioane lei Complexului Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația aplicabilă privind ajutoarele de stat și după obținerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene, anunță Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
După 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie va rambursa împrumutul acordat, fie va prezenta un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru o perioadă de 5 ani.

Program de restructurare și decarbonizare
Totodată, din acest an, CE Oltenia va demara programul de restructurare și decarbonizare. Orice întârziere sau tărăgănare în luarea unor decizii va conduce la închiderea „ferestrei de oportunitate” pentru finanțare, creșterea costului de producție al CEO și a prețului la consumatorul final, pierderea finanțărilor europene pentru asigurarea unei tranziții juste a zonelor carbonifere afectate, mai anunță Ministerul de resort.
Așadar, până la sfârșitul trimestrului I 2020, CE Oltenia va elabora, în colaborare cu BERD și BEI, Planul de dezvoltare și decarbonare, cu precizarea efortului investițional necesar acoperirii tuturor costurilor acestei acțiuni (investiții în modernizarea, respectiv, înlocuirea cu capacități noi energetice, disponibilizări, reconversie profesională, lucrări de protecția mediului etc.).
În același timp, Ministerul va promova un studiu de evaluare și impact a planului de dezvoltare și decarbonare al sectorului de producție energie electrică pe cărbune, cu termene clare de diminuare/închidere a capacităților pe cărbune și înlocuire cu capacități mai puțin poluante și cu dimensionarea necesarului investițional, corelat cu instrumentele financiare existente și aplicabile la nivel european Statelor Membre care trebuie să gestioneze tranziția zonelor unde extracția cărbunelui constituie principalul element de dezvoltare economică (de exemplu, Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție).

„Dregem busuiocul până la alegeri”
Decizia Guvernului de a acorda un ajutor sub formă de împrumut celei mai mari companii de stat producătoare de energie electrică pe bază de cărbune, pentru plata certificatelor de carbon, este „o greșeală”, susține deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii. „Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri care vor avea loc anul viitor. Problema este că aceste soluții de tip «dregem busuiocul până la alegeri» sunt exact motivul pentru care CEO a ajuns în situația în care este acum”, a anunțat Prună. Mai mult, deputatul USR subliniază că această decizie a Guvernului va încuraja și celelalte companii poluante din țară să ceară subvenții pentru a plăti taxele de mediu. „Partea bună este că acest ajutor de stat va trebui să treacă de aprobarea Comisiei Europene. Va fi trist dacă guvernul va repeta exact povestea de la Complexul Energetic Hunedoara, din timpul PSD, care a primit un ajutor de stat de 60 de milioane euro pe care acum trebuie să îi dea înapoi. Așa se întâmplă că nu ai un plan pe termen lung, doar multiple cârpeli de moment”, a mai comentat deputatul USR.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here