Ajutoare de urgență pentru cei afectați de inundații

1358

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice periculoase, în limita sumei de 7 milioane lei.

Banii provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi sunt repartizaţi astfel: câte 10.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv şi câte 7.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%.

Totodată, se acordă câte 4.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50% şi câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%.

De asemenea, se acordă câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor şi 7.500 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, indiferent de numărul victimelor (ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării).
Procedurile de acordare a ajutoarelor de urgenţă şi de plată au fost simplificate.

Astfel, acordarea acestor ajutoare nu mai este condiţionată de completarea unei cereri din partea familiei/persoanei afectate de inundaţii şi nici de efectuarea de anchete sociale. Sumele individuale se stabilesc pe bază de borderouri întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul comitetelor judeţene/locale pentru situaţii de urgenţă şi pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului.
Borderourile se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi. În ceea ce priveşte plata, aceasta se va efectua pe baza aprobării ministrului muncii şi solidarităţii sociale. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din judeţele Alba, Mehedinţi, Caraş-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundaţiile recente, iar oamenii au rămas fără mijloacele necesare traiului zilnic, un exemplu în acest sens fiind şi localitatea Greceşti din judeţul Dolj, unde zeci de persoane sunt izolate sau au fost evacuate preventiv”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here