AJOFM Gorj, pe lista datornicilor la stat

294

O instituţie publică din judeţul Gorj are datorii la stat! Este vorba despre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj care figurează cu restanţe pe o listă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

AJOFM Gorj are datorii la stat! Acest lucru reiese dintr-una din listele publicate de ANAF care conţine debitorii persoane juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, precum şi cuantumul acestor obligaţii. Pe lista ANAF, AJOFM Gorj se află pe poziţia cu numărul 23163 ca debitor la bugetul general consolidat al statului. Astfel, la bugetul de stat, AJOFM Gorj are obligaţii fiscale principale de 36.758 de lei, 32.793 de lei reprezintă obligaţii fiscale accesorii, astfel că totalul obligaţiilor fiscale a ajuns la 69.551 de lei. De asemenea, la bugetul asigurărilor sociale de stat, totalul obligaţiilor fiscale înregistrate de AJOFM Gorj este de 96.551 de lei. Totodată, instituţia judeţeană mai înregistrează datorii cumulate de 19.135 de lei la Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Cum comentează reprezentanţii AJOFM Gorj?!
Întrebaţi despre datoriile cu care figurează pe lista publicată de ANAF, reprezentanţii AJOFM Gorj au şi o explicaţie. “AJOFM Gorj figurează pe lista ANAF cu datorii la bugetul de stat din mai multe motive; datorită unor aspecte care sunt corecte conform legii şi anume dosare care intră în plată mai târziu datorită faptului că a fost nevoie de certificarea stagiului de cotizare de către alt judeţ, concedii medicale depuse de şomeri în luna următoare lunii plăţii, adică şomerul aduce certificatul medical la momentul externării din spital. De asemenea, AJOFM Gorj depune declaraţii rectificative privind contribuţiile la asigurările sociale pentru şomeri, în baza lor fiind calculate debite provenite din contribuţii CAS, impozit şi CASS, precum şi dobânzi şi penalităţi. Situaţia a fost creată ca urmare a faptului că programul informatic ANAF calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere contrar Legii 76/2002, art. 48 alin. 4, care prevede că pentru contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, care se suporta din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se plătesc pentru drepturile la indemnizaţia de şomaj şi alte drepturi băneşti, stabilite şi acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, în condiţiile legii, nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here