AJOFM are de recuperat datorii de la sute de debitori

203

ajofm facuta de mineConducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă are în fiecare lună bătăi de cap cu datornicii care nu dau atenţie somaţiilor venite din partea oamenilor legii cu privire la restituirea unor sume de bani încasate ilegal.

Reprezentanţii AJOFM Gorj au în prezent în evidenţă un număr de 177 de gorjeni care au fost depistaţi ca fiind angajaţi, deşi figurau în aceeaşi perioadă şi ca şomeri. De la toţi aceşti cetăţeni, AJOFM trebuie să recupereze suma de 112.430 de lei. Din numărul total al datornicilor către instituţie, un număr de 38 sunt persoane care s-au angajat şi nu au anunţat acest lucru pentru a primi în continuare şi şomajul, având astfel de datorat la stat suma de 14.157 de lei. Tot în categoria datornicilor se încadrează şi 37 de absolvenţi care primeau prima de încadrare însă intraseră la facultate sau chiar îşi găsiseră un job, şi, conform legilor în vigoare, trebuiau să iasă din evidenţele AJOFM Gorj. Suma pe care aceştia trebuie să o înapoieze este de 12.370 de lei.

Conform lui Romeo Chiriac, şeful Biroului de Formare Profesională din cadrul AJOFM Gorj, de bună voie, nici un şomer nu s-a prezentat la sediul instituţiei pentru a declara că a luat bani nejustificat de la Agenţie, deoarece trebuia să iasă din evidenţe. “De asemenea, la debitori îi încadrăm şi pe şomerii indemnizaţi care dacă se angajau, li se lua treizeci de procente din indemnizaţia de şomaj. La această categorie avem doar două persoane care ne datorează acum suma de două mii şase sute nouăzeci şi opt de lei”, a precizat Chiriac.

Întâi somaţii, apoi popriri

Alte categorii de datornici la ora actuală către AJOFM Gorj sunt şomerii indemnizaţi pe Legea privind mobilitatea forţei de muncă, şi care sunt 16 la număr ce au încasat ilegal sume totale în valoare de 26.106 lei. Şi şapte gorjeni care s-au autorizat spre a desfăşura anumite activităţi şi n-au anunţat în timp util reprezentanţii Agenţiei s-au ales cu somaţii, având de restituit suma de 8.569 de lei.

Datornici sunt şi 19 gorjeni care se înscriseseră la cursurile AJOFM Gorj şi nu le-au absolvit deoarece nu s-au mai prezentat pentru că erau obligaţi prin aflarea în evidenţele Agenţiei, ei având acum de returnat bugetului de stat suma de 7.769 de lei. Şi absolvenţii de studii liceale care primeau o subvenţie din partea statului prin intermediul AJOFM au călcat strâmb.

Astfel, 13 tineri fie s-au înscris la cursuri universitare, fie s-au angajat, nu au anunţat conducerea Agenţiei, continuând să încaseze şi ajutorul de la stat, lăsând o gaură bugetului de 7.236 de lei, bani ce trebuie returnaţi.

“În toate aceste cazuri, primul lucru pe care îl facem este să le trimitem somaţii de plată la domiciliu. Dacă nu virează totuşi banii în contul pe care noi îl dăm, verificăm la bănci să vedem dacă datornicii au conturi în bancă sau le trimitem înştiinţări către angajatori spre a trece la popririle pe salarii sau conturi, acestea fiind singurele modalităţi prin care putea intra în posesia banilor acordaţi ilegal uneori chiar pe parcursul mai multor luni”, a mai spus şeful Biroului de Formare Profesională din cadrul AJOFM Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here