AJOFM a înregistrat peste 600 de absolvenţi

125

AJOFM 4Mai bine de 600 de absolvenţi ai promoţiei 2011 de la licee, şcoli de arte şi meserii, din judeţul nostru şi-au depus, până la ora actuală, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, actele necesare în vederea înregistrării în baza de date a instituţiei pentru găsirea unui loc de muncă.

„La ultima şedinţă avută cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, aceştia ne-au comunicat că numărul absolvenţilor de liceu şi şcoli profesionale din judeţ este de aproape 6.000 de tineri, în timp ce iniţial ne-a fost comunicat un număr de circa 2.000 de tineri. Tinerii care au venit să se înscrie în baza de date a instituţiei sunt luaţi în evidenţă, timp de două luni, până la data de 1 septembrie ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Dacă după 1 septembrie nu vor avea un loc de muncă, vor primi, timp de şase luni, indemnizaţia de şomaj, în valoare de 250 de lei lunar”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.

Un singur post pentru absolvenţi

Absolvenţii claselor a XII-a trebuie să aducă o adeverinţă de la şcoală că au absolvit 12 clase, promoţia 2011, sesiunea iunie-iulie, fără examenul de bacalaureat. Reprezentanta AJOFM Gorj a mai spus că în această săptămână, din totalul de peste 200 de locuri de muncă vacante existente în judeţ, doar un singur post vacant este destinat absolvenţilor, acela fiind de lucrător gestionar. Dosarul unui absolvent trebuie să conţină: diplomă/adeverinţă de studiu original şi copie, buletinul şi certificatul de naştere în original şi copie, certificatul de căsătorie, dacă este cazul, adeverinţa de venit de la Fisc care să ateste că nu au alte venituri şi o adeverinţă de la medicul de familie că sunt apţi de muncă.

Facilităţi pentru angajatori

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Se acordă astfel 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolii de arte şi meserii, 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. Totodată, legea oferă şi o protecţie absolvenţilor încadraţi în condiţiile de mai sus, angajatorii fiind obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora pe o perioadă de cel puţin trei ani de zile.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here