Aisbergul roşu

468

psdPentru social-democraţii gorjeni conferinţa de astăzi nu are nici o necunoscută, având în vedere că pentru primele două locuri din formula de conducere Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu nu pot fi dislocaţi de pe locurile lor. Fiecare dintre ei are mai mult de 15 ani vechime în partid, chiar dacă la momentul 26-28 iunie 1992 ei nu s-au numărat printre fondatorii actualului Partid Social Democrat.

Aceasta este însă viaţa oricărui partid politic care îşi consolidează democraţia fie certificând valoarea unor oameni, fie pur şi simplu înlocuindu-i sau renunţând la ei. Că social-democraţia gorjeană a fost un fief redutabil dovada cea mai clară este alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al structurii naţionale a acestui partid. Ponta, după cum s-a văzut în numeroase intervenţii, este un preşedinte cu veleităţi de conducător dovedite în numeroasele sale declaraţii referitoare atât la situaţia ţării cât şi la politica de alianţe.

Nu trebuie omis faptul că în Gorj PSD-ul conduce 35 din cele 72 de primării şi, conform unei cutume puse la punct de Adrian Năstase, pe când era preşedinte de partid şi premier, toţi primarii sunt preşedinţii organizaţiilor locale care vor conduce delegaţii la conferinţa de mâine.

Întâlnire la Motru

Întâmplător sau nu, ei s-au întâlnit să pună ţara la cale, fără Florin Cârciumaru, în cel de-al doilea municipiu gorjean, la invitaţia primarului Hanu, care nu a dorit ca presa să afle toate amănuntele discuţiei însă nici unul dintre primari nu va face ceva împotriva mersului dezvoltării partidului. Fiecare dintre ei are o relaţie foarte bună şi cu Cârciumaru, şi cu Călinoiu, mai ales aceia care nu au parlamentari social-democraţi în localităţile lor. De data aceasta municipiul Motru are sigur o funcţie de vicepreşedinte în organizaţia judeţeană, aceea a lui Vasile Rîbu, şi ar fi bine dacă primarii s-ar mobiliza şi în jurul lui Dorin Hanu deşi niciodată primarii nu pot face muncă politică în afara teritoriului lor. Politica de după conferinţă va fi una glacială, rece aproape, casantă, pentru că în condiţiile crizei fiecare primar ştie că traseul său de popularitate comunitară este în mare pericol din cauza faptului că nu poate să-şi ducă la bun sfârşit programul electoral. Pe fondul acestor neîmpliniri, cuplate şi cu nemulţumirea generală din ţară, este foarte posibil ca alegerile din 2012 să fie nesigure şi pentru cei mai siguri dintre primari. Gorjenii, ca tot românul, sunt imparţiali dar destul de curioşi şi suspicioşi atunci când aud un zvon venit din mai multe direcţii şi pe care un singur om, primarul care a fost şi mai candidează, nu îl poate demonta.

În timpul campaniilor zvonurile fug cu viteza luminii, orice primar având vilă la munte, la mare, apartamente prin nu ştiu câte oraşe pentru că de… gura lumii-i slobodă, iar săracul, care nu a putut să-şi pună o pătură nouă pe pat, se supără foarte tare şi dă votul celuilalt pe mai nimic.

Rîbu, sigur vice

Aceasta este problema cu care se vor confrunta primarii adunaţi, din interes sau din preţuire, de Dorin Hanu, pentru că vrând-nevrând, Motru are totuşi un vicepreşedinte aproape sigur, pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Rîbu, care mai şi umblă prin judeţ şi se interesează, nu o dată, şi în nume personal, şi în numele lui Ion Călinoiu, de problemele sâcâitoare ale unui judeţ făcut harcea-parcea de marşuta portocalie care a luat cam totul de prin minerit. La o discuţie cu nişte oameni de afaceri, într-o seară, am aflat că toţi îl consideră pe Ionel Manţog genial, dar pentru ei, fiindcă pentru populaţia de rând, pentru foştii disponibilizaţi şi chiar şi pentru viitorii disponibilizaţi Manţog a fost şi rămâne un om distructiv, un om pe care nu o dată îl amintesc în cercul larg de afectaţi ai crizei mai toţi motrenii. Nici unul nu vede cum îşi poate aduce copiii acasă, nici unul nu ştie cum îşi poate achita datoriile, iar cei care pleacă, pleacă cu datorii cu tot şi de atâta disperare nici nu mai ridică privirile din pământ. Aceasta este marea problemă a PSD-ului gorjean de acum încolo, nu aranjamentele privind cine va fi preşedinte, cine va fi vicepreşedinte, pentru că Victor Ponta, aşa cum îl ştiu – cerebral şi tăios, le va indica primarilor să îşi accepte cenzura altor conducători de partid, alţii decât ei, la conducerea organizaţiilor locale, pentru a evita cât de cât închiderea formală a uşilor organizaţiilor. Mulţi cetăţeni contestă prea mulţi consilieri social-democraţi aduşi de umplutură în uvertura administraţiilor locale. Victor Ponta este obligat să limpezească apele şi să pună punct sfâşierilor interne.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here