Ai NAI, ai Cartea Recordurilor!

221

Maestrul Ştefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, a confecţionat un nai gigant, de doi metri, cu care vrea să intre în Cartea Recordurilor. Artistul însă este de altfel un foarte talentat improvizator, cântând şi la aşa-zisele pseudoinstrumente aerofone. Acesta cântă la sticlă, dar nu goală, ci cu ţuică, la nucă, la cuc de argilă şi din lemn, la lingură, solniţă, la pană, trestie, tâlv şi putinei, dar şi la diferite legume şi fructe.

Directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă Gorj, Ştefan Popescu, vrea să intre în Cartea Recordurilor, asta pentru că a terminat construcţia unui nai de o dimensiune nu tocmai normală, ci de doi metri. “Este confecţionat din bambus şi salcâm, am aşteptat un an şi jumătate pentru şase tuburi care mi-au venit din străinătate întrucât bambus găsim, în România, doar la Deva dar nu este de o calitatea foarte bună. Instrumentul realizat de mine este mai mare decât cel al maestrului Gheorghe Zamfir care are 43 de tuburi. Acesta are 53 de tuburi şi am lucrat la el trei ani, eu asta fac de-o viaţă. Momentan nu este acordat decât pe patru tuburi pentru că îmi ia cam două luni să-l acordez. Naiul care sperăm să ajungă în Cartea Recordurilor are aproape doi metri şi este făcut pe şase octave. Am lucrat la el cu un bun prieten pentru că este extrem de greu să lucrezi în lemn, e o treabă meticuloasă”. a precizat Ștefan Popescu.

Invenţiile lui Popescu l-au făcut invidios pe Gheorghe Zamfir
Viorel Gârbaciu, directorul SPA, este foarte încântat de ce a reuşit colegul său. „Este cel mai mare nai din lume, realizat după trei ani de muncă şi îl felicităm! Este o realizare care l-a făcut celebru, de asemenea şi pseudoinstrumentele din legume şi fructe! Toate astea l-au făcut cumva invidios pe Gheorghe Zamfir! Cum de nu mi-a trecut şi mie prin cap? Aşa mi-a zis! Este un instrument minunat. Are doi metri aproape”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.
Maestrul Popescu este un solist-instrumentist recunoscut şi peste hotare, unde a participat la numeroase concerte şi festivaluri cu orchestra „Maria Latăreţu” pe care o conduce şi unde a avut succese remarcabile.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here