Agricultura pe înțelesul tuturor/Dacă toamna va fi timpurie și scurtă

296

1 – Cum ne vom asigura culturile de acum ?
În mod normal după un an capricios ca acesta este posibil să fie o toamnă scurtă care poate să aibă efect negativ asupra maturării multora dintre culturile agricole aflate acum pe rădăcini. În zona noastră pe lângă legume pot intra în discuție viile și porumbul, mai ales acele culturi de porumb pentru a căror înființare s-au folosit semințe de hibrizi târzii. Noi am avertizat în numeroase ocazii că este extrem de riscant să se cultive în Gorj soiuri și hibrizi tardivi de culturi chiar dacă aceștia sunt mai productivi și am precizat, printre alte motivații ale acestei recomandări, faptul că există riscul ca întreaga recoltă să fie compromisă tocmai în hambar prin alterare, mucegăire, căci știuleții de porumb insuficient copți, să luăm ca exemplu, cu siguranță vor mucegăi. Fermierilor care au înființat astfel de culturi le stau însă la îndemână unele măsuri care să micșoreze mult acest risc. Ele se cunosc de foarte mult timp, dar au fost uitate căci erau socotite empirice, deși aceste metode au constituit subiectul tezei de doctor în științe a unui important demnitar de acum vreo treizeci de ani. În principal este vorba despre două intervenții asupra plantelor de porumb aflate în stadiul de coacere în pârgă, atunci când boabele au depășit faza de coacere în ceară și sunt numai bune pentru copt pe cărbuni. Este bine ca acum să se procedeze la cârnitul plantelor prin scurtarea înălțimii acestora eliminând paniculul și ultimele trei frunze de la un nod. Dacă se taie tulpina și nu se rupe de la nod există riscul ca planta rămasă să sufere sau chiar să se instaleze tăciunele porumbului (Ustilago maydis) care să facă mai mult rău decât bine.

gradina legumeOperațiunea se efectuează cu mâna, pe timp răcoros când ele se rup ușor de la nod. Ca urmare a cârnirii plantele își încetează creșterea și grăbesc maturarea, coacerea. Această operațiune trebuie să fie urmată de depănușarea știuleților prin desfacerea pănușilor care îi învelesc fără a le îndepărta pe acestea de pe plantă. Această recomandare are în vedere creșterea rapidă a transpirației plantelor, iar pierderea pe această cale a apei grăbește coacerea boabelor. Dacă această lucrare se întârzie are un efect mai redus, iar dacă se efectuează mai timpuriu provoacă șiștăvirea boabelor, deci pierderea de substanță din acestea, așadar reducerea recoltei. Unii cititori se vor arăta, pe bună dreptate, nemulțumiți căci prin expunerea boabelor de pe știuleți poate provoca un atac major al păsărilor asupra acestora. Dar exstă un remediu și al acestei situații în sensul că dacă se văruiesc atent plantele de pe marginea parcelei pur și simplu vor fi alungate păsările. Desigur este vorba de un efort fizic suplimentar, dar altă cale nu există de a contracara nesăbuința de a cultiva soiuri inadecvate zonei noastre. O altă cultură a cărei recoltă poate fi compromisă de o toamnă timpurie și scurtă este via. Am recomandat și cu alte ocazii măsura de cârnire a vițelor în faza de intrare în pârgă a strugurilor. Măsura este extrem de importantă și trebuie efectuată mai ales în anii cu precipitații abundente pe durata de vegetație a viilor, căci precipitațiile provoacă prelungirea vegetației, iar instalarea timpurie a toamnei reduce foarte mult șansa de concentrare a sucului celular atât din struguri, cât și din corzi, ceea ce afectează negativ atât calitatea recoltei, cât mai ales rezistența peste iarnă a vițelor. În scurt timp, sfârșitul lui iulie – începutul lui august, va începe colorarea strugurilor semn că a sosit momentul pentru cârnit. Operațiunea presupune ruperea cu mâna, pe timp răcoros, de la un nod al vârfului corzilor cu îndepărtarea ultimei treimi din lungimea acestora, dar nu mai mult de șase frunze. Și la vie ca și la porumb operațiunea se face prin rupere cu mâna de la un nod și nu prin tăiere cu foarfecele. Retezarea cu foarfecele poate conduce la uscarea corzilor, afectarea mugurilor, ceea ce este de nedorit. Făcută prea timpuriu această operațiune induce apariția de lăstari anticipați ceea ce face mai mult rău decât bine, iar efectuarea cârnitului mai târziu diminuează mult efectul de grăbire a concentrării sucului celular din struguri și corzi. Volumul efortului în agricultură este de cele mai multe ori imprimat de condițiile naturale de cultură și cum acestea sunt variabile de la an la an este explicabil de ce uneori trebuie să muncim mai mult. Dar de fapt aceasta este agricultura.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here