Agricultura pe înțelesul tuturor/Arbuștii fructiferi

332

22 – Trandafirul de dulceață – 4
Dăunătorii trandafirului sunt puțini, dar unii dintre ei foarte păgubitori.
1 – Afidele sau păduchii de frunze din genul Aphis spp sunt insecte mici, cu corpul moale, de culoare galbenă, verde, roșie sau neagră care atacă prin înțepare și sugerea sevei lăstarilor tineri. De regulă trăiesc în colonii foarte numeroase și pot provoca chiar moartea plantelor. Combaterea se face mai întâi pe cale naturală, prin buburuze, dar este insuficientă. De aceea se recurge la tratamente chimice cu unul din următoarele produse: Actara, Nuprid, Movento, Dantop, Diazol 60 EC, Diazinon 60 EC, Carbetox 50 EC etc.

trandafiri-de-dulceata-77363242 – Acarienii reprezentați de speciile Panonychus ulmi și Tetranychus urticae sunt rude microscopice cu păianjenii și au culoare roșie, maro sau neagră. Ei se dezvoltă pe partea inferioară a frunzei pe care o străpung și sug seva. Frunzele atacate devin gri sau bronzate. Combaterea se poate face prin stropirea plantelor cu jet de apă care îi omoară sau prin tratamente cuDicofol, Carbetox 50 CE, Etyl Cotnion 20, Talstar 10 EC, Cascade 5 EC etc.
3 – Larvele de viespi, molii rod frunzele și bobocii săpând în acestea adevărate tranșee. Inflorescențele atacate nu mai înfloresc. Combaterea constă în tratamente cu: Calypso, Karate, Faster, Zeon etc.
Tratamentele chimice trebuie făcute numai după efectuarea lucrărilor de igienă culturală, pe timp senin, cu temperatura sub 25 grade C, și cu produse diferite, niciodată de două ori consecutiv cu același produs. Pentru aderență la fiecare 2 l soluție se adaugă o lingură de zahăr dizolvat separat.
Respectați cu strictețe regulile de protecția muncii, perioada de repaus înainte de recoltare și indicațiile producătorilor menționate pe ambalajele pesticidelor folosite și păstrați-le pe acestea pentru eventuale litigii sau neînțelegeri. Acordaţi atenţie deosebită protecţiei familiilor de albine procedând în mod corespunzător.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here