5 – Materiale ecologice, homeopate
Continuăm să vă prezentăm noi mijloace ecologice de protecție a grădinii de legume sau a plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi ori a viei.
Ceaiul de citrice – se realizează prin punerea a 2 căni de apă clocotită peste coaja unui fruct de citrice (lămâie, portocală etc) și se lasă la macerat timp de 24 ore. După filtrare se adaugă câțiva stropi de săpun lichid și se tratează plantele contra afidelor, păduchilor țestoși, lânoși, a furnicilor și a diverselor boli foliare. Este foarte indicat în protecția citricelor de apartament.
Ceaiul de gălbenele – se prepară din 1 cană de frunze și flori de gălbenele zdrobite puse la macerat timp de 24 ore în 0,5 l apă. După filtrare se dizolvă în 1,5 l apă + 1 / 4 lingură fulgi de săpun. Este foarte eficace contra gândacilor sau viermilor, mai ales la legume.
Ceaiul de hrean – se obține prin punerea a 1 / 4 rădăcină de hrean tocată în 3 l apă fiartă și 2 căni de ardei iute tocat. Se lasă la macerat și răcit timp de 3 ore iar după strecurare se stropesc plantele contra musculiței albe, omizilor, afidelor, gândacului de Colorado. Acest ceai are și un puternic efect fungicid.
Ceaiul de mușețel – realizat dintr-un pliculeț de mușețel și o cană de apă fiartă. Are un puternic efect fungicid mai ales la plantele de apartament.
Ceaiul de pelin – se obține din 250 gr frunze de pelin fierte în 2 l apă timp de 30 minute. După răcire și filtrare se adaugă o linguriță fulgi de săpun. Are un puternic efect insecticid.
Extractul de crizanteme – realizat prin macerarea timp de 24 ore a două linguri pline de flori de crizanteme în 1 l apă fierbinte și o linguriță de fulgi de săpun. Are efect insecticid și fungicid.
Extractul de rubarbă – se obține prin fierberea a 1 kg frunze de rubarbă în 3 l apă timp de 30 minute. După răcire se filtrează, se adaugă 1 linguriță de fulgi de săpun. Pentru tratament se diluează în părți egale cu apă. Are efect insecticid dar nu afectează albinele.
Casa cu un singur suflet este precum cerul cu o singură stea. Ion VELICAN |
Scrumul de țigări – de la un pachet de țigări fumate, se dizolvă în doi litri de apă, se lasă la macerat la întuneric 1 – 2 zile, cu agitare cât mai des, după care se filtrează prin 2 – 4 rânduri de tifon. Pentru aderenți sigură pe plante se adaugă o lingură de zahăr dizolvată în puțină apă și se agită pentru omogenizare. Se stropesc cu această soluție plantele de apartament contra păduchilor de frunze. Soluția nu este toxică, dar pătează obiectele albe pe care cade. Preparatul își păstrează eficacitatea câteva săptămâni dacă nu este folosit, dar păstrat la întuneric.
Soluția alcoolică 1 – se realizează din 2 – 3 linguri de fulgi de săpun dizolvați în 1 / 2 cană de alcool de 600 apoi se toarnă în 1 1 apă călduță. Este eficace contra multor dăunători de frunze.
Soluția alcoolică 2 – se obține dintr-o linguriță de detergent de vase dizolvat într-o cană de alcool de 600 și 11 apă. Separat 3 linguri de ardei foarte iute tocat sau de boia iute se pun în 1 / 2 cană apă fiartă și după răcire se amestecă cu apa și detergentul. Are puternic efect insecticid asupra multor dăunători.
Soluția de ulei – realizată din o cană de ulei de bucătărie în care se pune o linguriță de detergent lichid și după omogenizarea prin agitare puternică se toarnă în 1 l apă. Se agită bine pentru omogenizare și se stropesc plantele mai ales pentru combaterea acarienilor, afidelor sau a musculiței albe la ardei, vinete, castraveți, morcovi, țelină sau alte legume.
Soluția chili – realizată prin mixarea în blender de ardei foarte iute, apă și săpun. Este eficace contra omizilor și a furnicilor. Cu această soluție se pot proteja contra furnicilor și stupii de albine prin stropirea terenului din preajma acestora.
Soluția de melasă – preparată din 1 lingură de melasă în 1 l apă fiartă și o linguriță detergent de vase + 1 linguriță de oțet combate dăunătorii de pe plante și de la sol.
Soluția de oțet – realizată dintr-o cană de oțet + 3 căni de apă + 1 linguriță de melasă + 1 linguriță de detergent de vase combate eficace dăunătorii verzei.
Spray de mentă – obținut prin mărunțirea cu blenderul a 1 cană frunze de mentă + 1 cană frunze de ceapă + 1 / 2 cană ardei iute + 1 / 2 cană apă. Produsul obținut se pune în 4 l apă + 1 / 2 lingură detergent de vase. După filtrare această soluție se diluează 1 / 2 l soluție în 1 l apă și se tratează plantele contra insectelor devoratoare de plante.
Spray de usturoi și ardei iute – realizat dintr-o căpățână mare de usturoi bine pisat + 1 lingură de boia de ardei iute + 1 lingură de ulei de bucătărie + 1 linguriță detergent de vase amestecate în 7 căni de apă, se folosește prin stropirea plantelor contra omizilor, afidelor, gândacilor sau a furnicilor.
Atenție – nu faceți tratamente pe căldură, peste 250 C, căci riscați defolierea plantelor tratate. Ideal este să le tratați dimineața devreme.
Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă și să treceți la tratarea culturilor numai dacă nu au apărut semne de fito-toxicitate.
Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite și se adaugă 1 lingură de zahăr la 2 litri de soluție pentru aderența acesteia pe plantele tratate.
Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea
Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
- 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
- 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
- 3 – Pomicultură – ediția 2022,
- 4 – Zootehnie – ediția 2023
Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08:30 – 16:00, sau – 0764 471 206 – permanent
Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383 / 2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar: Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele pe care le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru. Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană. Și dacă hrană nu e … nimic nu e! |
Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:
Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi…
Ing. Ion VELICI