Agricultura pe înțelesul tuturor – Rotația culturilor legumicole

1225

În cultura plantelor, deci și a legumelor, un factor foarte important în obținerea de recolte bogate, sănătoase și mai ieftine îl constituie planta premergătoare. Ea poate fi o puternică sursă de boli, buruieni sau dăunători, este cazul plantelor contraindicate, sau o sursă de condiții favorabile, este cazul premergătoarelor indicate, care pot spori volumul și calitatea recoltelor precum și reduce costurile, mai ales cu protecția fitosanitară a acestora.

Cele mai bune plante premergătoare pentru legume sunt:

Interdicție pentru carieriști: „Nu călcați pe jos”. – Ion VELICAN

Gruparea legumelor după partea din plantă folosită
explicații necesare pentru înțelegerea corectă a noțiunilor agrotehnice.
Cele mai bune îngrăşăminte pentru legume sunt gunoiul de grajd bine compostat şi complexele cu azot, fosfor şi potasiu, de preferință aflate în proporție egală.
Cele mai potrivite culturi după care poate să se înfiinţeze o grădină de legume sunt cerealele păioase și leguminoasele.
Excesul de azot poate duce la creşterea luxuriantă a vegetaţiei, în dauna calităţii şi a rezistentei plantelor la boli, intemperii, păstrare etc.
La culturile vărzoase și frunzoase nu trebuie folosite pesticidele sub formă de pulberi căci se acumulează în căpăţâni și pe frunze.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.