Agricultura pe înţelesul tuturor – Producerea răsadurilor și a legumelor în micile ferme comerciale și în grădinile familiale

349

1 – Producerea răsadurilor

Atât producătorii, cât și consumatorii de legume își doresc apariția cât mai timpurie a celor proaspete  și dacă se poate, și trebuie să se poată, la prețuri rezonabile, benefice și pentru unii și pentru ceilalți. Desigur că acest lucru reclamă eforturi fizice și materiale suplimentare, ceea ce se reflectă în prețul de pe piață. Mi-aș permite să recomand consumatorilor să prefere produsele autohtone, chiar mai puțin aspectuoase, celor foarte fercheșe din import, dar vectori purtători de substanțe toxice ceea ce va supăra sigur în timp ficatul nostru, și numai pe el. Este bine știut că multe din aceste substanțe descoperite în legumele și fructele din import au chiar un pronunțat efect cancerigen la oameni. Să mai continuu explicitarea acestui lucru? PICT00221Pentru a oferi pieței produse mai sigure, sănătoase și producătorii lor trebuie să nu se mai lase impresionați de aspectul și productivitatea celor din import căci acestea sunt dublate de efectele nocive descrise mai sus. Din fericire, știința agricolă românească a creat la toate plantele de cultură din țara noastră soiuri și clone valoroase, bine adaptate condițiilor pedoclimatice locale, dar din păcate pentru mulți dintre noi ,,găina străinului e mai curcă decât a noastră”.
Cine are urechi de auzit …   Recomand așadar producătorilor de răsaduri și legume utilizarea soiurilor românești, iar consumatorilor cumpărarea acestor produse chiar dacă cele străine încântă mai mult ochiul și să nu uite că produsele consumate azi te pot îmbolnăvi irecuperabil mâine. Imediat ce zăpada se topește este timpul să instalăm răsadnițele încălzite cu biocombustibil, cât și  solariile, închiderea etanșă a acestora spre a provoca încălzirea rapidă a solului din ele și răsărirea primei tranșe de buruieni a căror distrugere este ușoară şi se face o dată cu pregătirea terenului pentru semănat sau plantat, fără cheltuieli suplimentare.
Sunt foarte utile în producerea răsadurile cuiburile nutritive pe bază se turbă și amestec nutritiv special. Redăm în continuare și câteva rețete de amestecuri nutritive pentru aceasta.

poza 8

poza 7
Ing Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here