Agricultura pe înțelesul tuturor – Producerea răsadurilor și a legumelor în micile ferme comerciale și în grădinile familiale (II)

938

162.Organizarea grădinii de legume
Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie uşor, permeabil pentru apă, aer şi rădăcinile plantelor, însorit şi cu posibilităţi de irigare. Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură sistematizate în asolamente legumicole de tot atâţia ani şi o parcelă separat, în afara asolamentului care să cuprindă culturile perene (hrean, leuștean etc), după modelul următor:
Aleile trebuie să aibă lăţimea de 1 m şi să fie înierbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor. În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularităţi biologice astfel:
În cadrul asolamentului de 6 ani (cu 6 sole) aceste culturi se pot grupa în Sola nr 1 – fasole de grădină, mazăre şi bol, în Sola nr – 2 tomatele cu ardeii şi vinetele, în Sola nr – 3 ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla şi ridichile, în Sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în Sola nr -5 cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde şi salata timpurie, iar în Sola nr – 6 castraveţii, dovleceii şi pepenii. În cadrul asolamentului de 8 ani (cu 8 sole) astfel: în Sola nr – 1 fasolea, mazărea, şi bobul, în Sola nr – 2 tomatele, ardeiul şi vinetele, în Sola nr – 3 ceapa, usturoiul şi prazul, în Sola nr – 4 varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata, în Sola nr – 5 cartofii ( după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie ), în Sola nr – 6 castraveţi, dovlecei şi pepeni, în Sola nr – 7 morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă şi ridichi, iar în Sola nr – 8 porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert). Linia de demarcaţie dintre sole poate fi cultivată câte 1 – 2 rânduri de busuioc sau cimbru (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado) sau crăiţe (Tagetes spp.), care alungă viermii sârmă din sol uşurând astfel foarte mult protecţia fitosanitară a legumelor şi deci reducând consumul de pesticide obţinem legume mai sănătoase și mai ieftine. În anul următor se rotesc culturile astfel încât cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 sau 8, cele din sola nr. 3 în sola nr. 2 şi așa mai departe. Astfel se asigură condiţii optime de cultură tuturor legumelor, se uşurează mult combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor acestor culturi. În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuştean, tarhon, chimion, mărar etc. În legumicultură se recomandă utilizarea gunoiului de grajd în doze cât mai mari și / sau a îngrășămintelor chimice complexe cu cele trei elemente (N, P și K), de preferat în proporție egală. Excesul de azot reduce calitatea legumelor, rezistența lor la boli și la păstrare îndelungată în stare proaspătă.
– va continua –
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Restul vine de le sine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.