Agricultura pe înțelesul tuturor – Producerea răsadurilor și a legumelor în micile ferme comerciale și în grădinile familiale

1175

Cei ce vor să aibă rezultate bune în grădina lor de legume trebuie ca acum să-și dedice cât mai mult din timpul liber acesteia.

2 – Organizarea grădinii de legume
Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie ușor, permeabil pentru apă, aer și rădăcinile plantelor, însorit și cu posibilități de irigare.
Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură sistematizate în asolamente legumicole de tot atâția ani, precum și o parcelă separată, în afara asolamentului, care să cuprindă culturile perene (hrean, leuștean etc), după modelul următor:
sau
sau
sau
Aleile trebuie să aibă lățimea de 1 m şi să fie înierbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor.

Între sămânță și idee este o mare asemănare: și una și alta se afirmă în pământul bun. – Ion VELICAN

În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularități biologice astfel:
În cadrul asolamentului de 6 ani (cu 6 sole) aceste culturi se pot grupa în Sola nr 1 = fasole de grădină, mazăre şi bob; în Sola nr – 2 = tomatele cu ardeii şi vinetele; în Sola nr – 3 = ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla şi ridichile; în Sola nr – 4 = varza, conopida, broccoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata; în Sola nr – 5 = cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde şi salata timpurie; iar în Sola nr – 6 = castraveţii, dovleceii şi pepenii.
În cadrul asolamentului de 8 ani (cu 8 sole) astfel: în Sola nr – 1 = fasolea, mazărea, şi bobul; în Sola nr – 2 = tomatele, ardeiul şi vinetele; în Sola nr – 3 = ceapa, usturoiul şi prazul; în Sola nr – 4 = varza, conopida, broccoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul şi salata; în Sola nr – 5 = cartofii (după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie); în Sola nr – 6 = castraveți, dovlecei şi pepeni; în Sola nr – 7 = morcovi, pătrunjel, păstârnac, ţelină, sfeclă şi ridichi; iar în Sola nr – 8 = porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert), orz, grâu.
Liniile de demarcație dintre sole pot fi cultivate cu câte 1 – 2 rânduri de busuioc sau cimbru (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado) sau crăiţe (Tagetes spp.), care alungă viermii sârmă din sol, ușurând astfel foarte mult protecţia fitosanitară a legumelor şi deci reducând consumul de pesticide, obţinem legume mai sănătoase și mai ieftine.
În anul următor se rotesc culturile astfel încât cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 sau 8, cele din sola nr. 3 în sola nr. 2 şi așa mai departe.
Astfel se asigură condiţii optime de cultură tuturor legumelor, se uşurează mult combaterea bolilor, buruienilor şi dăunătorilor acestor culturi. În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuştean, tarhon, chimion, mărar etc. În legumicultură se recomandă utilizarea gunoiului de grajd în doze cât mai mari și/sau a îngrășămintelor chimice complexe cu cele trei macroelemente (N, P și K), de preferat în proporție egală. Excesul de azot reduce calitatea legumelor, rezistența lor la boli și la păstrare îndelungată în stare proaspătă.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – culturi de câmp, furajere și legumicole, ed. 2020”.
– va continua –

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi oamenii actuali, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez cu fiecare articol pe care-l voi publica. Primesc suficient de multe telefoane prin care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi, plantații viticole sau legume în câmp care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea nr 383 / 2013 cu modificările ulterioare, prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru. Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine de le sine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here