Agricultura pe înțelesul tuturor – Producerea răsadurilor și a legumelor în micile ferme comerciale și în grădinile familiale

926

Cei ce vor să aibă rezultate bune în grădina lor de legume trebuie ca acum să-și dedice cât mai mult din timpul liber acesteia.

 1 – Producerea răsadurilor
Atât producătorii, cât și consumatorii de legume își doresc apariția cât mai timpurie a celor proaspete,  și dacă se poate, și trebuie să se poată, la prețuri rezonabile, benefice și pentru unii și pentru ceilalți. Desigur că acest lucru reclamă eforturi fizice și materiale suplimentare, ceea ce se reflectă în prețul de pe piață. Mi-aș permite să recomand consumatorilor să prefere produsele autohtone, chiar și mai puțin aspectuoase, celor foarte fercheșe din import, dar vectori purtători de substanțe toxice, ceea ce va supăra sigur în timp ficatul nostru, și numai pe el. Este bine știut că multe din aceste substanțe descoperite în legumele și fructele din import au chiar un pronunțat efect cancerigen la oameni. Să mai continui explicitarea acestui lucru? Pentru a oferi pieței produse mai sigure, sănătoase, trebuie ca și producătorii lor să nu se mai lase impresionați de aspectul și productivitatea celor din import, căci acestea sunt însoțite de efectele nocive descrise mai sus. Din fericire știința agricolă românească a creat la toate plantele de cultură din țara noastră soiuri și clone valoroase, bine adaptate condițiilor pedoclimatice locale, dar din păcate pentru mulți dintre noi ,,găina străinului e mai curcă decât a noastră”. Cine are urechi de auzit… Recomand așadar producătorilor de răsaduri și legume utilizarea soiurilor românești, iar consumatorilor cumpărarea acestor produse, chiar dacă cele străine încântă mai mult ochiul, și să nu uite că produsele consumate azi te pot îmbolnăvi irecuperabil mâine. Așadar, imediat ce zăpada se topește, dacă a nins cumva, este timpul să instalăm răsadnițele încălzite cu biocombustibil cât și solariile, udarea și închiderea etanșă a acestora spre a provoca încălzirea rapidă a solului din ele și răsărirea primei tranșe de buruieni, a căror distrugere este ușoară și se face odată cu pregătirea terenului pentru semănat sau plantat, fără cheltuieli suplimentare. Sunt foarte utile în producerea răsadurile cuburile nutritive pe bază de turbă și amestec nutritiv special. Redăm în continuare și câteva rețete de amestecuri nutritive pentru aceasta.

Dacă,  demult  îngropatele  comori  ar  răsări  an  de  an,  ca  iarba,  toate  oile  ar  avea  lâna  de  aur.                            Ion VELICAN

Amestecuri de pământ pentru ghivece și pahare nutritive  –  în %
Componentele amestecurilor sunt:   a – turbă, b – mraniţă, c – pământ de ţelină, d – nisip.
Pentru a ușura aplicarea unor tehnologii corecte în acest domeniu inserăm în acest articol principalele date tehnice necesare
Iată și indicii de calitate a răsadurilor de legume în momentul plantării

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea 

 Ghidul fermierilor mici și mijlocii:

  • 1Culturi de câmp, furajere și legumicoleediția 2020,
  • 2Viticultură și vinificație – ediția 2021,
  • 3 – Pomicultură – ediția 2022,
  • 4 Zootehnie – ediția 2023

Telefon:   0765 622 623 – luni – vineri între orele 08:30 – 16:00,                          sau – 0764 471 206 – permanent.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383 / 2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli.                        Așadar:
Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele pe care le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma,  gospodăria  dumneavoastră  căci:
 
Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi…
Ing. Ion VELICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here