Agricultura pe înţelesul tuturor – Producerea legumelor ecologice

449

19 – Combaterea ecologică a buruienilor
Buruienile în grădina de legume ecologice sunt extrem de dăunătoare văzute și prin prisma faptului că în astfel de tehnologie nu este permisă utilizarea produselor fitosanitare de sinteză, însă agresiunea factorilor externi este cel puțin la fel de mare ca și în culturile clasice. De aceea eliminarea lor devine imperativă.
Metodele sau mijloacele agrotehnice la îndemâna fermierului sunt complet necostisitoare, deoarece presupun doar respectarea cu strictețe a unor măsuri și metode tehnologice care crează plantelor condiții foarte bune de cultură. Astfel asolamentul singur previne apariția unor buruieni specifice diferitelor culturi căci rotația acestora le împiedică răsărirea, descompunerea în sol a resturilor vegetale crează mediu toxic pentru cele nespecifice și astfel se reduce competiția cu plantele de cultură pentru hrană, apă, aer și lumină, factori naturali extrem de necesari oricărei plante de cultură. De asemenea, lucrările solului asigură plantelor de cultură condiții mai facile de creștere și dezvoltare, acestea devin mai viguroase în competiția cu buruienile. O agrotehnică corectă este suportată mai greu de plantele sălbatice. Un rol foarte important îl are și utilizarea de soiuri și hibrizi adecvați adică bine adaptați condițiilor locale de cultură. Din acest punct de vedere cele mai bune se dovedesc a fi cele românești, create în aceste condiții de climă și sol, dar și mai valoroase calitativ. Ele sunt net superioare celor străine care pot doar da recolte mai mari cantități, poate mai rezistente la recoltare, transport și depozitare, dar sunt sărace în multe substanțe utile omului. Un alt factor important în realizarea de culturi valoroase îl constituie și semănatul / plantatul la timp și în scheme potrivite căci astfel plantele de cultură au condiții optime de creștere și luptă cu succes mai mare încă de la început cu buruienile concurente. Nu în ultimul rând trebuie amintită fertilizarea suficientă și echilibrată căci aceasta stimulează plantele cultivate și stânjenește pe cele sălbatice, unele dintre acestea putând chiar dispărea numai din cauza fertilizării corecte, ele preferând solurile cu fertilitate redusă. Prevenirea stresului hidric este un alt factor agrotehnic favorabil plantelor de cultură. Toate aceste mijloace sunt absolut necostisitoare, utilizarea lor presupunând doar efort de voință.
Metodele și mijloacele mecanice – au, de asemenea, un rol important în menținerea curată de buruieni a culturilor. Între acestea mulcitul, mai ales în cultura căpșunului, dar poate fi aplicat cu mare succes și altor culturi în rânduri rare (tomate, vinete, ardei etc), care pe lângă faptul că reduce până la eliminare riscul infectării secundare cu agenți patogeni de pe sol în timpul ploilor sau irigării prin aspersiune și păstrării umidității în sol asfixiază buruienile abia răsărite și împiedică răsărirea altora. Pentru mulcit sunt bune paiele și nu fânul, deoarece acesta conține prin definiție semințe de buruieni ceea ce ar conduce la o infestare a terenului cu buruieni nu la combaterea lor. O metodă nu tocmai ecologică, deoarece împiedică respirația corectă a solului, o constituie acoperirea solului cu benzi de folie neagră de polietilenă care, de asemenea, asfixiază buruienile deja răsărite și împiedică răsărirea altora. Cea mai la îndemână și mai puțin costisitoare metodă o constituie prașilele mecanice și manuale care pe lângă distrugerea fizică a buruienilor răsărite sau în curs de răsărire contribuie și la afânarea solului, la reducerea evaporației și ușurează creșterea părților subterane ale plantelor de cultură. Terenul de cultură a legumelor ecologice poate fi acoperit cu astfel de folie încă de la sfârșitul iernii, înainte de plantat sau semănat și astfel se asfixiază buruienile deja răsărite, se stimulează răsărirea altora care de asemenea, vor pieri prin asfixiere.
Metodele chimice – de combatere a buruienilor se referă la stropirea buruienilor cu motorină sau cu apa în care au fost fierți cartofii în coajă. Ca urmare a conținutului important de solanină și alți alcaloizi această apă este un ierbicid total cu efect foarte ridicat.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here