Agricultura pe înțelesul tuturor – Perioada de vegetație, recoltare și producția potențială a legumelor în grădina familială

613

Este realmente util pentru dumneavoastră să cunoașteți aceste date ca să știți când și câtă grădină să înființați, în funcție atât de nevoile proprii, cât și de intențiile de comercializare. 

1 – La culturile anticipate 
înființate între 1 octombrie și 1 aprilie anul următor.
2 – La culturile de bază
înființate de la 1 octombrie până la 1 noiembrie anul următor.

Marama  de borangic  –  cel  mai  frumos  poem  al  viermilor  de  mătase.                                      Ion  VELICAN

3 – La culturile succesive 
 înființate  între 1 iunie – 1 septembrie anul curent.
Aceste date vă sunt de folos în a stabili suprafața pe care veți cultiva legume, după ce ați calculat nevoile familiei și / sau pe cele pentru comercializare.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea 

 Ghidul fermierilor mici și mijlocii:

  • 1Culturi de câmp, furajere și legumicoleediția 2020,
  • 2Viticultură și vinificație – ediția 2021,
  • 3 – Pomicultură – ediția 2022,
  • 4 Zootehnie – ediția 2023

Telefon:   0765 622 623 – luni – vineri între orele 08:30 – 16:00,                          sau  –  0764 471 206  –  permanent          

Stimați fermieri,   posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383 / 2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli.                    Așadar:
Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele pe care le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e… nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria  dumneavoastră  căci:
 
Dacă toate astea fi-vor respectate,
 Bunăstarea vine către tine apoi…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here