Agricultura pe înțelesul tuturor – Organizarea grădinii de legume

1853

Terenul pentru cultivarea legumelor trebuie să fie ușor, permeabil pentru apă, aer şi rădăcinile plantelor, fertil, însorit și cu posibilități de irigare.
Organizarea terenului în sole presupune divizarea acestuia într-un număr 6 – 8 parcele de cultură sistematizate în asolamente legumicole de tot atâția ani, precum și o parcelă separată, în afara asolamentului, care să cuprindă culturile perene (hrean, leuștean etc), după modelul următor:
Aleile trebuie să aibă lățimea de 1 m și să fie înerbate pentru a facilita accesul în grădină pe orice vreme, iar parcelele de cultură să fie cât mai egale ca suprafață și se pichetează pentru a putea respecta întocmai amplasarea culturilor.

Tenacitatea cu care unii își urmăresc țelul nu e întotdeauna demnă de invidiat. – Ion VELICAN

În cadrul solelor culturile se grupează pe familii botanice sau particularități biologice și agrotehnice astfel:
În cadrul asolamentului de 6 ani – cu 6 sole, aceste culturi se pot grupa în Sola nr 1 = fasole de grădină, mazăre și bob; în Sola nr – 2 = tomatele cu ardeii și vinetele; în Sola nr – 3 = ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, țelina, sfecla și ridichile; în Sola nr – 4 = varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul și salata; în Sola nr – 5 = cartofii având culturi anticipate (care se seamănă toamna şi se recoltează primăvara devreme) ceapa verde, usturoiul verde și salata timpurie; iar în Sola nr – 6 = castraveți, dovlecei și pepenii.
În cadrul asolamentului de 8 ani – cu 8 sole, astfel: în Sola nr – 1 = fasolea, mazărea, și bobul; în Sola nr – 2 = tomatele, ardeiul și vinetele; în Sola nr – 3 = ceapa, usturoiul și prazul; în Sola nr – 4 = varza, conopida, brocoli, gulii, varza de Bruxelles, spanacul și salata; în Sola nr – 5 = cartofii (după culturi anticipate ca usturoi verde, ceapă verde, salată timpurie înființate din toamna trecută); în Sola nr – 6 = castraveți, dovlecei și pepeni; în Sola nr – 7 = morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină, sfeclă și ridichi; iar în Sola nr – 8 = porumb pentru floricele sau zaharat (pentru fiert), orz, grâu.
Bordurile și liniile de demarcaţie dintre sole pot fi cultivate cu câte 1 – 2 rânduri de busuioc, cimbru sau măghiran (care alungă unii dăunători precum gândacul din Colorado), hrean sau crăiţeTagetes spp. care alungă viermii sârmă din sol, ușurând astfel foarte mult protecția fitosanitară a legumelor, și deci reducând consumul de pesticide, obținem legume mai sănătoase și mai ieftine.
Nu omorâți și nu alungați cârtițele, căci ele vă scapă de șoareci, melci, coropișnițe și alți dăunători periculoși din sol.
În anul următor se rotesc culturile astfel încât cele din sola nr 2 se vor cultiva în sola nr 1, cele din sola nr 1 în sola nr 6 sau 8, cele din sola nr. 3 în sola nr. 2 și așa mai departe.
Astfel se asigură condiții optime de cultură tuturor legumelor, se ușurează mult combaterea bolilor, buruienilor și dăunătorilor acestor culturi. În sola culturilor perene, din afara asolamentului, se cultivă hrean, leuștean, tarhon, chimion, mărar, pătrunjel pentru frunze etc. În legumicultură se recomandă utilizarea gunoiului de grajd în doze cât mai mari și / sau a îngrășămintelor chimice complexe cu cele trei macroelemente (N, P și K), de preferat în proporție egală. Excesul de azot reduce calitatea legumelor, rezistența lor la boli și la păstrare îndelungată în stare proaspătă.
Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022
– vol. 4 – Zootehnie – ediția 2023

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here