Agricultura pe înțelesul tuturor – Modele de asolamente de culturi de câmp

3367

Dăm aici câteva exemple de asolamente pentru culturi de câmp precizând că aceste tabele trebuie să fie completate cu altele asemănătoare care să cuprindă aplicarea pesticidelor, a gunoiului de grajd, a eventualelor amendamente, a lucrărilor de îmbunătățiri funciare, a îngrășămintelor verzi (care pot fi culturi duble după cerealele păioase atunci când culturile succesive sunt culturi de primăvară) sau alte lucrări cu scop ameliorativ al solului.
În acest mod se întocmesc asolamente şi pentru celelalte culturi ţinând cont de cerinţele agrotehnice ale fiecăreia. Astfel vom avea un tablou sinoptic al principalelor acţiuni de întreprins în fermă şi se pot planifica cu stricteţe cheltuielile pe termen mediu şi lung, ceea ce ajută foarte mult în activitatea unui fermier.
La încheierea perioadei de rotație din tabel se reia asolamentul, iar pe timpul derulării lui culturile pot fi înlocuite, dar cu altele din aceeași familie botanică și cu aceleași cerințe agrotehnice.

Notă:
În exemplul de față în fiecare pătrățel este înscrisă cultura, cu sau fără anul de staționare, arătura ca adâncime (20 – 25 cm), precum și ca direcție de executare ( Nord – Sud sau Est – Vest ). În mod asemănător trebuie procedat și pentru celelalte elemente de agrotehnică ce vor face obiectul asolamentului.
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here