Agricultura pe înțelesul tuturor – Ierbicidarea cerealelor păioase în primăvară ploioasă

666

În această lună va trebui să ajutăm culturile de cereale semănate din toamnă să lupte cu sorți de izbândă contra concurentelor sălbatice – buruienile. Toate culturile agricole necesită sprijin susținut în lupta cu buruienile, căci acestea, prin caracterul lor sălbatic, au o forță mare în competiția pentru apă, hrană și lumină cu plantele din cultura respectivă. În fond, ce se poate considera buruiană?
Buruiană este socotită orice plantă de cultură sau sălbatică care crește nedorit alături de plantele din cultură. De cele mai multe ori, buruienile sunt plante sălbatice cu o mai mare capacitate de extragere din sol a apei și elementelor nutritive decât au plantele cultivate care, prin ameliorare, au pierdut mult din vigoare și virulență. Buruienile au și o viteză de creștere mai mare decât plantele de cultură, fiind mai bine adaptate condițiilor naturale de climă și sol, și astfel sufocă ușor plantele cultivate, ceea ce poate conduce uneori chiar la compromiterea totală a culturilor. Pentru a preveni aceste accidente tehnologice nedorite, fermierii au la îndemână un spectru larg de produse chimice de sinteză, în cazul agriculturii clasice, sau unele metode agrotehnice, în cazul agriculturii ecologice. Desigur, cele mai sănătoase metode, pentru oameni și natură, sunt cele ecologice, dar efectul acestora nu este nici pe departe la fel de mare precum al celor chimice și nici producțiile obținute nu sunt prea mari, dar sunt mult mai sănătoase, deși mai scumpe. Ne vom ocupa în acest articol de combaterea chimică a buruienilor din culturile de grâu, orz, orzoaică, triticale și ovăz. Comun acestor culturi este faptul că această operațiune se poate face numai în vegetație, iar, în principal, rezistența acestor culturi este cea de natură mecanică, prin perișorii care acoperă tinerele frunze pe ambele fețe. Astfel, picăturile de soluție care cad pe plantele de cultură se opresc pe vârful perișorilor de pe frunze și, neajungând la epiderma acestora, nu pătrund în plantă și astfel se asigură selectivitatea mecanică, rezistența culturilor pentru aceste ierbicide. Dacă aplicarea ierbicidelor se va face prea timpuriu, perișorii de pe frunze, fiind prea puțin dezvoltați, nu vor putea suporta greutatea picăturii de soluție și prin aplecare vor permite contactul epidermei frunzei cu soluția ierbicidă, care astfel poate să pătrundă și în planta de cultură, care va fi afectată în măsura în care aceasta este în concentrație mare. Acest fapt se poate produce și când ierbicidarea se face prea târziu, stadiu în care perișorii de pe frunze sunt acum mai rarefiați și picăturile de soluție pot pătrunde printre ei și prin epiderma frunzei va pătrunde ierbicidul în plante cu același efect fitotoxic. De aceea este extrem de important ca ierbicidarea să se facă în perioada optimă pentru aceasta, ca să se asigure astfel protecția culturii la efectul fitotoxic și pentru ea al ierbicidelor. La cerealele păioase această perioadă a fost stabilită exact între fenofazele înfrățire și împăiere. Împăierea este acea fază când cerealelor păioase le-au apărut primele internodii, primele intervale între două noduri succesive ale viitoarelor tulpini pai ale plantelor. În afara acestui interval majoritatea ierbicidelor recomandate pentru păioase devin fitotoxice pentru culturile pe care s-au aplicat.

Nici așa nu e bine: să descoperi o mie de izvoare și să nu știi cum arată oceanul. – Ion VELICAN

Buruienile au și ele sensibilitate sau rezistență la aceste ierbicide și cunoașterea exactă a sortimentului existent ajută la alegerea corectă a produselor de folosit. Astfel, pentru lanurile cu buruieni sensibile la acidul 2,4 D (rapiță, lobodă, pălămidă etc) la toate culturile de cereale păioase se utilizează DMA – 6 sau Sardem; pentru lanurile infestate cu buruieni rezistente la acidul 2,4 D (roman, pelin, mac, susai, volbură etc) recomandăm Oltisan, Icedin, Lintur, Sansac, Mustang, Lotus, Buctril, Glem, Grodil. Pentru turiță, la unul din produsele de mai sus, se adaugă în soluție Starane sau Tomigan, iar pentru iarba vântului și ovăz sălbatic, în același mod, se adaugă Topic, Assert, Puma sau Grasp + Atplus.
Aceste amestecuri nu pot fi aplicate în culturile de ovăz. Dozele acestor ierbicide vor fi cele recomandate de producător și scrise pe ambalajele în care acestea se comercializează. Pentru aceasta păstrați aceste ambalaje până la recoltarea culturilor la care s-au folosit. Vă va prinde bine aceasta și în cazul unui eventual conflict cu producătorul ierbicidului. Simultan cu aplicarea ierbicidelor în aceste culturi se poate face și fertilizarea suplimentară fazială extraradiculară cu îngrășăminte complexe foliare sau cu uree.
Se vor folosi cantitățile de îngrășăminte foliare recomandate de producător sau până la 10 kg de uree/ha dizolvată separat în apă și adăugată în rezervorul mașinii de ierbicidat când acesta este umplut pe jumătate cu soluția de ierbicid. Sistemul de balbotare, amestecare a soluției, al instalației de ierbicidare trebuie să funcționeze permanent pentru a menține omogenitatea soluției de ierbicidat.
Cantitatea de soluție nu trebuie să depășească 250 – 300 l/ha, dar nici să nu fie mai mică de 100 l/ha spre a asigura o probabilitate suficient de mare de punere în contact a plantelor de cultură sau buruieni cu doza optimă de ierbicid și a avea astfel un efect garantat al operațiunii. Practic, lucrarea se execută pe timp însorit, călduros, când plantele sunt aproape pălite, spre a diminua foarte mult numărul plantelor strivite de roțile mașinilor de ierbicidat.
Și la această lucrare trebuie respectate regulile de protecția muncii, în sensul că nu pot participa la aceste lucrări minorii, bolnavii, persoanele în stare de ebrietate sau gravidele. De asemenea, nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează la locul unde se alimentează utilajele de ierbicidat. Punctul de alimentare nu trebuie să fie în apropierea surselor de apă de orice fel, a viilor, pomilor sau a altor culturi sensibile la aceste produse, iar în timpul alimentării utilajelor operatorul trebuie să stea cu spatele în vânt spre a evita contaminarea sa cu soluțiile toxice manipulate. Bine ar fi ca operatorii din această lucrare să poarte echipament de protecție adecvat. Ambalajele acestor produse nu se refolosesc, ci se distrug prin ardere.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea, „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – culturi de câmp, furajere și legumicole, ed. 2020”.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi oamenii actuali, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez cu fiecare articol pe care-l voi publica. Primesc suficient de multe telefoane prin care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi, plantații viticole sau legume în câmp care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea nr 383 / 2013 cu modificările ulterioare, prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru. Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine de le sine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here