Agricultura pe înțelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna mai

1077

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna aprilie și apoi
În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – ierbicidarea în vegetație a porumbului – este extrem de important să se facă în perioada optimă, stadiul de 4 – 8 frunze adevărate, pentru ca să se asigure astfel și protecția culturii la efectul fitotoxic al ierbicidelor. În afara acestui interval, majoritatea ierbicidelor recomandate pentru porumb devin fitotoxice pentru culturile pe care s-au aplicat. Buruienile au și ele sensibilitate sau rezistență la aceste ierbicide și cunoașterea exactă a sortimentului de buruieni existent (bonitarea buruienilor) ajută la alegerea corectă a produselor de folosit. Astfel, pentru lanurile cu buruieni sensibile la acidul 2,4 D (rapiță, lobodă, pălămidă etc) la toate culturile de cereale păioase se utilizează DMA 6 sau Sardem; pentru lanurile infestate cu buruieni rezistente la 2,4 D (roman, pelin, mac, turiță, susai, volbură etc) recomandăm Oltisan, Icedin, Lancet, Sansac, Ring + Extravon, Lompar, Buctril, Sanrom, Cambio, Sarden, sau Tazostomp, simultan cu fertilizarea suplimentară fazială extraradiculară cu îngrășăminte complexe foliare sau cu uree. Se vor folosi cantitățile îngrășăminte foliare recomandate de producător sau până la 10 kg de uree/ha dizolvată separat în apă și adăugată în rezervorul mașinii de erbicidat, când acesta este umplut pe jumătate cu soluția de erbicid. Sistemul de balbotare, amestecare, a soluției în instalația de erbicidare trebuie să funcționeze permanent pentru a menține omogenitatea soluției de erbicidat. Cantitatea de soluție nu trebuie să depășească 200 – 250 l/ha, dar nici să nu fie mai mică de 100 l/ha, spre a asigura o probabilitate suficient de mare de punere în contact a plantelor de cultură sau buruieni cu doza optimă de erbicid și a avea astfel un efect garantat al operațiunii. Citiți cu atenție etichetele de pe recipienții cu ierbicide și respectați-le întocmai, căci acestea sunt cele mai corecte indicații; solicitați explicații amănunțite de la vânzători pentru a preveni eventuale accidente tehnologice. La această lucrare trebuie respectate regulile de protecția muncii, în sensul că nu pot participa la aceste lucrări minorii, bolnavii sau gravidele. De asemenea nu se bea, nu se mănâncă și nu se fumează la locul unde se alimentează utilajele de erbicidat. Punctul de alimentare nu trebuie să fie în apropierea surselor de apă de orice fel, a viilor sau altor culturi sensibile la aceste produse, iar în timpul alimentării utilajelor operatorul trebuie să stea cu spatele în vânt spre a evita contaminarea sa cu soluțiile toxice manipulate. Ambalajele acestor produse nu se refolosesc, ci se distrug prin ardere.
b) – prășitulmanual sau mecanic – al tuturor culturilor de câmp prășitoare pentru a elimina concurența buruienilor cu plantele de cultură pentru apă și substanțe nutritive.
c) – semănatul culturilor de porumb întârziate, fasole pentru boabe, dovleac etc., după ce a fost pregătit foarte bine patul germinativ.
d) – cositul și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor. Operațiunea începe când cam 25% din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii.
În legumicultură – se vor semăna și planta în câmp fasolea verde, fasolea uscată, castraveții, dovleceii, tomatele, ardeii și vinetele. Se face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp.

La bine să răspunzi cu bine, iar la rău să răspunzi cu … dreptate! – Confucius.

În pomicultură – se vor efectua tratamentele de la începutul sau scuturatul înfloririi (acolo unde este cazul) pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluții 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție, pentru a asigura o bună aderență a soluției pe plante. Pomii tineri, neintrați pe rod, se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori.
În viticultură – se reface sistemul de susținere de pe spalieri, cercuitul sau legatul corzilor pe spalieri și chiar plivitul lăstarilor de prisos, se aplică sapa mare sau motosapa pe toată suprafața, după ce, în prealabil, s-au aplicat îngrășămintele chimice sau organice. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă din vii se poate ierbicida cultura cu Roundup cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine – se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat, se face tratamentul obligatoriu de primăvară. Se poate face dezinfectarea pășunilor cu soluție de sulfat de cupru 3%.
În fermele de ovine și caprine – se fac tratamentele obligatorii de primăvară, înainte de pășunat, atât la tineret, cât și la animalele adulte, se tund, dacă vremea permite aceasta și au împăiat, se face tratamentul oilor și caprelor tunse contra paraziților externi, prin îmbăiere. Se poate face dezinfectarea pășunilor cu soluție de sulfat de cupru 3%. Spre finele lunii, se duc oile pe pășunile alpine.
În fermele de porcine – se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra frigului și intemperiilor, știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici
În fermele de păsărimă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor contra frigului și a intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin puii.
În stupine – se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri. De asemenea, se va face curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul de la salcâm și alte plante melifere, se identifică și obțin repartițiile pentru stupăritul pastoral. Tot acum se urmărește roitul natural. Se pot face și primele extracții de miere dacă a fost rodnic culesul.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale, care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea, „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – culturi de câmp, furajere și legumicole, ed. 2020”.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru. Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine de le sine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.