Agricultura pe înţelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna august

458

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna iulie și apoi,

În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – recoltatul cerealelor păioase – trebuie încheiat urgent căci orice întârziere conduce automat la deprecierea cantitativă şi calitativă a recoltelor. După recoltare trebuie ridicate şi depozitate cu grijă paiele, de pe acele parcele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul, lăsat terenul ca să răsară costreiul, mohorul, pirul şi alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, să ajungă aceste buruieni la înălţimea de 20 – 25 cm şi apoi erbicidate cu Roundup sau alte erbicide pe bază de glifosat şi timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor pentru a permite translocarea, deplasarea, produsului până la cele mai mici rădăcinuţe şi astfel să le distrugă pe acestea.
b) – cositul și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor, dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară. Pe suprafețele angajate prin pachete P1 și P2 de agromediu la APIA se respectă întocmai recomandările respective.
c) – înfiinţarea noilor lucerniere, trifoişti sau pajişti cultivate – începând cu 15 august (până la 15 septembrie) în miriştile cerealelor păioase recoltate. Tehnologia de înfiinţare a acestora va fi tratată detaliat în următorul articol al nostru.
recoltareÎn legumicultură se vor semăna și planta în câmp culturile succesive (varza de toamnă, castraveţii de toamnă etc) după cerealele păioase abia recoltate. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor.
În pomicultură se vor efectua tratamentele la avertizare, pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză – 1 % sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluți 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori acordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi pentru tratament.
În viticultură se va face legatul corzilor pe spalieri sau araci și cârnitul corzilor cu înlăturarea ultimei treimi a acestora (dar nu mai mult de 6 – 7 frunze) când boabele strugurilor au intrat în pârgă spre a stopa creşterile vegetative şi stimula acumularea de zaharuri în boabe şi lăstari ceea ce va conduce la creşterea calităţii strugurilor (deci şi a vinului) şi la o mai bună rezistenţă la gerurile de peste iarnă a corzilor şi a mugurilor. Se aplică prașila sau motosapa pe toată suprafața. Pentru combaterea pirului se mai poate erbicida cultura cu Roundup, cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul. Viile hibride practic nu necesită tratamente fitosanitare, dar prin unele plantații poate apărea un puternic atac de acarieni (un fel de păianjeni minusculi) și se impune stropirea plantelor atacate cu Zolone 30 PM – 0,2 %, Orthus NNI 850 – 0,5 l / ha, Pyranica 20 WP – 0,25 kg / ha, pennstyl 600 F – 0,05 % sau Apollo 50 SC – 0,4 l / ha. Aacordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi. Spre finele lunii se trece la pregătirea foarte atentă a vaselor implicate în fabricarea vinului.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat. Se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 %.
În fermele de ovine și caprine se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 %. Se coboară oile de pe pășunile alpine.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsări – mă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor tinere contra intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin ultimele generații de pui de vară.
În stupine se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri după extracția recoltei poliflore etc. De asemenea, se va face cositul ierbii și curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul celorlalte plante melifere. Tot acum se poate merge la culesul de mană de pe conifere.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here