Agricultura pe înțelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna august

878

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna iulie și apoi,

În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – recoltatul cerealelor păioase – trebuie încheiat urgent, dacă nu cumva nu s-a încheiat încă, deoarece orice întârziere conduce automat la deprecierea cantitativă şi calitativă a recoltelor. După recoltare trebuie ridicate şi depozitate cu grijă paiele, de pe acele parcele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul, lăsat terenul ca să răsară costreiul, mohorul, pirul şi alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, să ajungă aceste buruieni la înălţimea de 20 – 25 cm şi apoi ierbicidate cu Roundup sau alte ierbicide pe bază de glifosat şi timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor, pentru a permite translocarea, deplasarea, produsului până la cele mai mici rădăcinuţe şi astfel să le distrugă pe acestea.
b) – cositul – și depozitarea – în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provocă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară. Întârzierea cositului conduce sigur la obținerea unui fân de proastă calitate. Pe suprafețele angajate prin pachete P1 și P2 de agromediu la APIA se respectă întocmai recomandările respective.
c) – înfiinţarea noilor lucerniere, trifoişti sau pajişti cultivate – începând cu 15 august (până la 15 septembrie) în miriştile cerealelor păioase recoltate sau supraînsămânțarea cu graminee perene a celor aflate în declin de producție pentru prelungirea cu încă 2 – 3 ani a exploatării acestora și a obține un fân de amestec de leguminoase cu graminee perene de foarte bună calitate. Tehnologia de înfiinţare a acestora va fi tratată detaliat în alt articol al nostru.
În legumicultură – se vor semăna și planta în câmp culturile succesive (varza de toamnă, castraveţii de toamnă etc) după cerealele păioase abia recoltate. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate precum și combaterea buruienilor sau irigatul.

La bine să răspunzi cu bine, iar la rău să răspunzi cu … dreptate. – Confucius

În pomicultură – se vor efectua tratamentele la avertizare, pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză – 1 % sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluție 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri și frunze. Pomii tineri, neintrați pe rod, se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori. Acordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi pentru tratamente pentru avertizarea apicultorilor.
În viticultură – se va face legatul corzilor pe spalieri sau araci și cârnitul corzilor cu înlăturarea ultimei treimi a acestora (dar nu mai mult de 6 – 7 frunze) când boabele strugurilor au intrat în pârgă, spre a stopa creşterile vegetative şi stimula acumularea de zaharuri în boabe şi lăstari, ceea ce va conduce la creşterea calităţii strugurilor, deci şi a vinului, şi la o mai bună rezistenţă a corzilor şi a mugurilor la gerurile de peste iarnă. Mai puteți proceda la desfrunzirea portiunilor de coarde care au strugurii pentru a face ca aceștia să primească direct mai multă lumină solară și astfel să acumuleze mai multe zaharuri și arome. Se aplică prașila sau motosapa pe toată suprafața. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă pentru vie se mai poate erbicida cultura cu Roundup, sau alte ierbicide totale pe bază de glifosat, cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor, și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea, mutarea, substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul. Viile hibride practic nu necesită tratamente fitosanitare, dar prin unele plantații poate apărea un puternic atac de acarieni, un fel de păianjeni minusculi, și se impune stropirea plantelor atacate cu: Apollo 50 SC, Orthus NNI 850, Pennstyl 600 F, Pyranica 20 WP, Zolone 30 PM, sau sau alte produse adecvate pe care le găsiți în fitofarmaciui.

Acordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi.

Spre finele lunii se trece la pregătirea foarte atentă a vaselor implicate în fabricarea vinului.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine – se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat. Se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni.
În fermele de ovine și caprine – se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni. Se coboară oile de pe pășunile alpine. Se trece la pregătirea berbecilor și țapilor pentru viitoarea montă.
În fermele de porcine – se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsărimă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor tinere contra intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin ultimele generații de pui de vară.
În stupine – se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zâhăr apicol sau siropuri după extracția recoltei poliflore etc. De asemenea se va face cositul ierbii și curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul celorlalte plante meliferei. Tot acum se poate merge la culesul de mană de pe conifere.

Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale, care reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.

Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea

Ghidul fermierilor mici și mijlocii:
– vol. 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole – ediția 2020,
– vol. 2 – Viticultură și vinificație – ediția 2021,
– vol. 3 – Pomicultură – ediția 2022
– vol. 4 – Zootehnie – ediția 2023

Telefon: 0765 622 623 – luni – vineri între orele 08.30 – 16.00, sau – 0764 471 206 – permanent

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, pe pământ – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea nr. 383/2013, cu modificările ulterioare, a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar:
Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele pe care le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma, gospodăria dumneavoastră căci:

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here