Mai întâi efectuați lucrările restante din luna iulie și apoi
În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a)recoltatul cerealelor păioase – trebuie încheiat urgent căci orice întârziere conduce automat la deprecierea cantitativă şi calitativă a recoltelor. După recoltare trebuie ridicate şi depozitate cu grijă paiele, de pe acele parcele unde nu au fost tocate de combine odată cu treieratul, lăsat terenul ca să răsară costreiul, mohorul, pirul şi alte buruieni perene greu de distrus în celelalte culturi, să ajungă aceste buruieni la înălţimea de 20 – 25 cm şi apoi ierbicidate cu Roundup sau alte ierbicide pe bază de glifosat şi timp de 4 săptămâni nu se intervine asupra lor pentru a permite translocarea, deplasarea, produsului până la cele mai mici rădăcinuţe şi astfel să le distrugă pe acestea.
b)cositul și depozitarea în cele mai bune condiții mai ales a lucernierelor și a trifoiștilor, dar și a fânețelor naturale. Operațiunea începe când cca 25 % din plante au înflorit. Declanșarea prematură sau întârziată a acestei operațiuni provoacă suferințe plantelor de cultură care își pierd astfel din vigoare, ceea ce conduce la reducerea duratei de exploatare a culturii și la obținerea unui fân de calitate inferioară. Întârzierea cositului conduce sigur la obținerea unui fân de proastă calitate. Pe suprafețele angajate prin pachete P1 și P2 de agromediu la APIA se respectă întocmai recomandările respective.
c)înfiinţarea noilor lucerniere, trifoişti sau pajişti cultivate, supraînsămânțarea celor aflate în declin ușor – începând cu 15 august (până la 15 septembrie) în miriştile cerealelor păioase recoltate. Tehnologia de înfiinţare a acestora va fi tratată detaliat în alt articol al nostru.
În legumicultură se vor semăna și planta în câmp culturile succesive (varza de toamnă, castraveţii de toamnă etc) după cerealele păioase abia recoltate. Se va face treptat călirea răsadurilor prealabilă plantării în câmp. Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate, precum și combaterea buruienilor sau irigatul.
În pomicultură se vor efectua tratamentele la avertizare, pe cer senin, fără vânt, cu zeamă bordeleză – 1 % sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Nu uitați să adăugați în soluție 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahăr la 10 litri de soluție pentru a asigura o bună aderență a soluției pe ramuri și că produsele fitosanitare pe bază de cupru nu se amestecă cu niciun alt produs chimic, cu excepția fertilizanților foliari. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori. Acordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi pentru tratament.
În viticultură se va face legatul corzilor pe spalieri sau araci și cârnitul corzilor cu înlăturarea ultimei treimi a acestora, (dar nu mai mult de 6 – 7 frunze) când boabele strugurilor au intrat în pârgă spre a stopa creşterile vegetative şi stimula acumularea de zaharuri în boabe şi lăstari, ceea ce va conduce la creşterea calităţii strugurilor (deci şi a vinului) şi la o mai bună rezistenţă la gerurile de peste iarnă a corzilor şi a mugurilor. Se aplică prașila sau motosapa pe toată suprafața. Pentru combaterea pirului și a altor buruieni problemă pentru vie se mai poate ierbicida cultura cu Roundup, cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutarea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat ierbicidul. Viile hibride practic nu necesită tratamente fitosanitare, dar prin unele plantații poate apărea un puternic atac de acarieni (un fel de păianjeni minusculi) și se impune stropirea plantelor atacate cu Zolone 30 PM – 0,2 %, Orthus NNI 850 – 0,5 l / ha, Pyranica 20 WP – 0,25 kg / ha, pennstyl 600 F – 0,05 % sau Apollo 50 SC – 0,4 l / ha. Acordaţi o atenţie deosebită stupinelor prin anunţarea prealabilă la primărie a datei şi produselor ce se vor folosi. Spre finele lunii se trece la pregătirea foarte atentă a vaselor implicate în fabricarea vinului.
În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se vor scoate animalele la pășunat. Se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni.
În fermele de ovine și caprine se mai poate face dezinfectarea pășunilor de deal și luncă cu soluție de sulfat de cupru 3 % pentru a combate rezerva biologică de paraziți interni. Se coboară oile de pe pășunile alpine. Se trece la pregătirea berbecilor și țapilor pentru viitoarea montă.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsări – mă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor tinere contra intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin ultimele generații de pui de vară.
În stupine se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu turte de zahăr apicol sau siropuri după extracția recoltei poliflore etc. De asemenea, se va face cositul ierbii și curățenie în zona de amplasare a stupilor și pregătirea stupinei și a familiilor pentru culesul celorlalte plante melifere. Tot acum se poate merge la culesul de mană de pe conifere.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole gorjene.
Dacă toate astea fi-vor respectate …
Ing. Ion VELICI