Agricultura pe înțelesul tuturor – Cum să exploatăm corect și rentabil grădina de legume

840

În legumicultură se pot obţine şi 2 – 3 culturi pe an în aceeaşi parcelă, prin culturi anticipate și succesive. Astfel nu numai că se face economie de spațiu, suprafață, dar se asigură și o mai bună întreținere a culturilor.
tabel1În vederea unei mai bune protecții fitosanitare a legumelor se poate recurge la asocierea, intercalarea acestor culturi ca astfel să se protejeze una pe alta.
tabel2Culturile secundare se amplasează în rânduri de sine stătătoare, dispuse intercalat la o paritate de 1 la 4 -5 rânduri ale culturii de bază.
Pentru o bună înțelegere a recomandărilor tehnice pe care le facem în legătură cu grădina familială de legume explicităm gruparea legumelor după partea din plantă pe care o folosim.
tabel3Pentru asigurarea fiecărei culturi a celor mai bune condiții agrotehnice vă prezentăm cele mai bune plante premergătoare pentru legume.
tabel4Premergătoarele indicate eliberează terenul la timp, nu lasă în teren substanțe și materiale care să dăuneze culturilor următoare, iar bolile și dăunătorii specifici lor nu sunt specifici și culturilor următoare.
Premergătoarele contraindicate pot întârzia eliberarea terenului, lasă în teren resturi vegetale și substanțe care pot dăuna culturilor următoare, iar bolile și dăunătorii lor pot fi comuni și plantele ce urmează.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here