Agricultura pe înțelesul tuturor – Biohumusul de râmă

1405

Omul are puțini aliați naturali care să-i dea o mână de ajutor în smulgerea de la aceasta de recolte tot mai mari și mai bune pentru el. Printre aceștia, râmele îi ușurează munca și îmbunătățesc natura pământului său în sensul afânării solului, creșterea fertilității naturale, îmbunătățirea circulației apei și aerului sau ușurarea pătrunderii rădăcinilor în sol.
Râmele nu consumă plante verzi, ci numai materie vegetală moartă, pe care o toacă, amestecă cu pământ, o trec prin aparatul lor digestic ca să-și extragă din ea hrana necesară și apoi o lasă în galerii ca biohumus. În pedologie, galeriile săpate de râme, insecte și alte animale se numesc cervotocine, iar dejecțiile lor pietrificate coprolite, în timp ce galeriile rezultate din putrezirea rădăcinilor și altor părți subterane ale plantelor se numesc cornevine. Pământul humificat rezultat din gunoiul de grajd prelucrat de râmele roșii californiene, folosit ca atare sau ca soluție apoasă obținută prin spălarea lui cu apă, administrat în sere și solarii, poate conduce chiar la dublarea producției și la culturi mai sănătoase de legume. RâmaEiseria foetida – din clasa Annelida, ordinul Megadrilaceae, subordinul Lumbricina, este un vierme cilindric, inelat, gros de 4 – 7 mm, lung de 15 – 25 cm, cu extremitățile ascuțite, care are: cinci inimi; aparat digestiv alcătuit din cavitate bucală – faringe – esofag – stomac – intestin – cavitate anală; fiecare segment este un nerv; sistem circulatoriu alcătuit din două vase longitudinale (dorsal și ventral); doi mușchi longitudinali (unul dorsal și altul ventral) și câte doi mușchi circulari pe fiecare segment. Corpul este acoperit cu piele umedă, prin care respiră, și segmentat de inele care la exterior au perișori scurți – cheți – care servesc pentru deplasare, dar și ca senzori tactili, olfactivi sau de lumină. Aceștia stau ascunși în niște tuburi și sunt împinși afară de aici doar atunci când sunt folosiți. Pe fiecare segment se află până la 1.900 de senzori și fiecare dintre aceștia produce cantitatea proprie de electricitate. Este un animal hermafrodit, dar fără autofecundare, căci celulele sexuale se maturizează decalat în timp și se poate împerechea și de 17 ori pe zi. Se deplasează prin arcuire în soluri mijlocii, cu pH-ul 5,5 – 8,5, bogat în materii organice vegetale și poate împinge solul cu peste 1,5 atmosfere. În mod obișnuit, într-un metru cub de sol se află 30 – 300 de râme, adică peste o tonă/ha, și prelucrează 30 – 100 to de pământ anual, stimulează activitatea microbiană din sol, curăță solul de resturile vegetale, afânează și fertilizează solul, facilitează pătrunderea aerului, apei și a rădăcinilor mai adânc. Dacă plouă abundent, ele ies la suprafață, căci epuizându-se aerul de către apa din sol, ar putea muri asfixiate. Nu trăiesc în solurile nisipoase, căci pot fi rănite de granulele de nisip. În solul pădurilor canadiene trăiesc chiar și 700 râme/mc, în Argentina doar 5 – 70 exemplare/mp, în Australia trăiește cea mai mare râmă, de 3 – 4 m lungime, 2,5 cm grosime și 500 gr greutate, iar în lunca Nilului pot produce anual până la 2.500 to dejecții/ha. În unele păduri din Africa, trăiește o specie de râmă care atinge 2,0 m lungime, 10 cm în diametru și peste 1,0 kg greutate. Râma poate trăi până la 10 ani și parcurge stadiile de ou – cocon – adult. Regina Cleopatra socotea râma animal sacru, Aristotel – intestinele pământului, iar Charles Darwin – plugari biologici.

Cine și-a imaginat pentru prima dată o pasăre de oțel, va fi și văzut-o reînviind din propria-i rugină? – Ion VELICAN

În lume există peste 7.000 de specii de râme, din care 400 trăiesc și în Europa, grupate în 23 de familii și 3 grupuri ecologice. Astfel:
1 – Grupul Epigeic – care trăieste în solul umed al pădurilor de foioase și sunt destul de mici. Din acest grup face parte râma roșie californianăEiseria andrei – folosită la producerea biohumusului sau a extractului lichid de humus de râmă.
2 – Grupul Endogeic – sau râmele de grădină, de culoare palidă, gri, roz deschis sau verzui. Din acest grup face parte râma europeană comună Eiseria foetida.
3 – Grupul Angeicrâme mari, cu capul de culoare întunecată și coada palidă, care sapă galerii verticale și trag resturile vegetale pentru consum în acestea. Mutate de la locul lor acestea nu mai cresc, nu se reproduc, deci pier. Unele popoare au râmele în meniul lor, crude, prăjite, în plăcintă etc., căci conțin 60% proteine, 10% grăsimi, calciu, fosfor și au gust asemănător cu carnea de vită. În Europa, specia Eiseria andrei, hibridul râma roșie californiană, se crește pentru prelucrarea gunoiului de grajd în amenajări ușoare, și obținerea de biohumus solid sau de soluție apoasă de humus de râmă. În amenajare, o familie (100.000 de râme) poate prelucra 1 mc de gunoi de grajd anual. Se impume umectarea periodică a materialului, deoarece solul uscat le reduce mult randamentul. După prelucrarea timp de un an a gunoiului de grajd, se recomandă ca acesta să mai staționeze încă 1 – 2 ani în amenajare pentru îmbunătățirea însușirilor. Sunt multe feluri de amenajări, dar eu vă recomand construirea, din zid sau scânduri, a unui modul de 2 x 4 bazine cubice cu latura de 1 m și înălțimea de 1,20 m, care să comunice între ele în partea inferioară pe toată lungimea pereților comuni, 1 – 2 – 3 – 4 – 1a – 2a – 3a – 4a – 1 ș.a.m.d., prin ferestre înalte de 10 – 20 cm, ca în schiță. Eventual, ferestrele trebuie fi obturate cu panouri, care se scot atunci când se intenționează popularea cu râme din compartimentul anterior. În funcție de posibilitățile de aprovizionare cu gunoi de grajd proaspăt și de desfacere a biohumusului rezultat, se pot face mai multe asemenea module sau alungi la 2 m laturile comune de pe axul amenajării, bazinele devenind astfel paralelipipedice. Deoarece râma poate muri la temperaturi de +1 – 20C și se dezvoltă bine la temperaturi de 18 – 300C, se impune protejarea în solarii a modulelor pe timp răcoros, lăsând un spațiu de acces de jur – împrejur lat de cel puțin 1 m.
1 – Schița unui modul cu 2 x 4 compartimente. Linia întreruptă presupune pereții despărțitori prevăzuți cu ferestre de comunicare în partea inferioară
În primul an, se umplu compartimentele 1 și 1a cu gunoi de grajd mixt, se pot adăuga și resturi vegetale libere de pesticide din grădină, pe înălțimea de 1 m, se udă și se populează cu câte o familie de râme roșii californiene. Practic, activitatea începe simultan de la ambele capete ale modulului. Pe parcursul anului se asigură umiditatea materialului și protecția contra temperaturilor mici, de regulă acoperite ca solariile. În anul următor se umplu compartimentele alăturate (2 și 2a) și se acordă aceeași grijă, dar nu se mai introduc alte râme, căci migrează în ele prin ferestrele de la bază cele din anul anterior, iar materialul din compartimentele anterioare se lasă la „postmaturare”. În anii următori se procedează identic și odată cu umplerea ultimelor compartimente se livrează materialul din primele ș.a.m.d.. Acest material, biohumusul solid, poate fi utilizat ca atare, prin împrășiere pe sol și încorporare imediată, sau prelucrat în prese sub formă de ghivece de flori groase de 1 cm, care să intre fest în cele de plastic sau ceramică. Astfel, plantele crescute în aceste ghivece nu mai au nevoie nici de fertilizare suplimentară, nici de completarea pământului din ghiveci, căci va fi consumat ghiveciul interior din biohumus.
Se mai poate prepara soluție apoasă de humus de râme prin dizolvarea biohumusului final în apă. De regulă, prețul acestei soluții este de 10 ori mai mare decât al biohumusului brut.
Soluția se poate comercializa în recipienți de plastic de 1 – 2 litri, iar biohumusul solid în saci de 10 – 20 kg. Administrat la sol la legumele din sere sau solarii în cantități normale, 3 – 10 l soluție/ha, prin fertigație (în apa de irigare prin picurare), sau 50 – 100 kg biohumus solid/ha, prin împrăștiere și încorporare, acesta poate duce chiar la dublarea producției și nu are contraindicații. Astfel se elimină îngrășămintele chimice și deci legumele sunt mult mai sănătoase și mai gustoase, ecologice din acest punct de vedere.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea, „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – culturi de câmp, furajere și legumicole”, ediția 2020”.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi, care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de aceasta. Legea 383/2013, cu modificările ulterioare, a apiculturii prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.