Agricultura pe înţelesul tuturor / Arbuștii fructiferi

549

1 – Afinul – 2
4 – Soiurile cultivate sunt numai de origine externă.
Bluecrop – este un soi viguros, cu port erect, cu maturare mijlocie și foarte productiv. Boabele dispuse în ciorchini răsfirați sunt foarte mari, sferic-turtite, albastru-deschis, mediu aromate, rezistente la crăpare și desprindere ușoară din ciorchine la maturare. Este rezistent la boli și secetă.
Blueray – soi erect, viguros, foarte productiv, cu coacere semitimpurie, fructe foarte mari, albastru-deschis, cu pulpă verzuie, aromate, rezistență la crăpare și păstrare.
Bluetta – soi cu vigoare și producție medii, coacere foarte timpurie, fructe foarte mari, albastru – deschis, aromă foarte puternică. Este foarte rezistent la gerurile de primăvară.
Burlington – este un soi viguros, erect, tufă răsfirată, productiv și coacere semitimpurie. Fructele sunt mijlocii, albastre, pulpa este fermă, slab aromată, au rezistență la crăpare și o bună capacitate de păstrare.
Collins – este un soi viguros, erect, productiv și cu coacere semitimpurie. Fructele sunt mari, albastre, pulpa fermă, aromate, cu bune însușiri gustative. Este rezistent la crăpare, boli și ger.
Coville – soi viguros, cu port răsfirat, productiv și coacere târzie. Fructele sunt mari, albastre, pulpa fermă, foarte aromată, acidă, rezistentă la crăpare și păstrare și cu deosebite însușiri gustative. Este slab rezistent la ger.
Darrow – soi viguros, erect, productiv, cu coacere târzie (sfârșitul lunii iulie). Fructele sunt mari, albastru-deschis, aromate, slab acidulate, rezistente la crăpare și cu excelente însușiri gustative.
Earliblue – soi timpuriu, viguros, erect, cu fructe mari, albastre, pulpă fermă, mediu acidulată și bune calități gustative.
Ivanhoe – soi foarte viguros, erect, ramuri ușor arcuite, semitimpuriu, foarte productiv. Are fructe mari, albastru-închis, pulpa fermă, aromată, rezistent la crăpare, boli și ger.
Marrow – mediu viguros, semierect, timpuriu, mediuproductiv. Are fructe mari, albastru-deschis, pulpă fermă, fără aciditate, cu bune calități gustative.
Rubel – este un soi viguros, erect, semitimpuriu. Are fructe mici, albastre, slab aromate.
Stanley – soi erect, viguros, mijlociu ca producție și coacere. Fructele sunt mijlocii, pulpa fermă, foarte aromată, rezistente la crăpare.
Weumouth – soi de vigoare mică – mijlocie, răsfirat, foarte timpuriu, mediu productiv, cu fructe mari, albastru-strălucitor, slab aromate, pulpa fermă, se desprind ușor de pe ramuri, cu bune calități gustative.

afine1 – Afinul – 3
5 – Producerea materialului săditor – se poate face prin altoire, butășire, despărțirea tufei, drajoni, marcotaj sau semințe (numai în lucrările genetice).
Butășirea este cea mai importantă metodă de obținere a materialului săditor și se poate face cu butași lignificați sau semilignificați. Butașii lignificați se obțin din tulpini anuale, groase de 6 – 8 mm, recoltate imediat după căderea frunzelor. Ei au 30 – 70 cm lungime. Se stochează în nisip sau rumeguș, la 1 – 50C și 80 – 85 % umiditate. La recoltare se înlătură mugurii floriferi pentru a ușura înrădăcinarea. După 10 martie se fasonează la 8 – 12 cm lungime cu tăietura ca la butașii de vie și până la 15 aprilie se plantează în câmp la 5 / 10 cm distanțe și 3 – 4 cm adâncime. Se udă mereu și se plivesc buruienile. Se vor fertiliza fazial prin stropire repetată cu soluții nutritive. Butășirea în verde se face cu lăstari laterali cu creșterea terminată, fasonați la 8 – 12 cm. Pe aceștia se rețin ultimele 2 – 3 frunze cu limbul întreg sau parțial eliminat. Plantarea se face în aceeași zi cu recoltarea, oblic la 8 / 4 cm până la prima frunză, în răsadnițe sau sub tunel pentru a asigura imediat o umiditate de 95 – 100 % care se menține constant. Starea fitosanitară se asigură prin tratamente repetate la 8 – 10 zile cu zeamă bordeleză – 0,5 %, alternând cu Topsin sau alte fungicide. În anul al II – lea se transplantează în câmp pentru fortificare în șanțuri late și adânci de 20 cm distanțate la 50 cm între ele umplute cu turbă acidă – 50 % + pământ de țelină – 25 % + nisip – 25 %. Pe rând distanța între plante va fi de 15 – 20 cm și după plantare se udă intens. și aici se face fertilizare fazială cu fertilizanți foliari și tratamente fitosanitare cu zeamă bordeleză – 0,7 % în alternanță cu Captadin – 0,25% și Turdacupral 0,3%. În luna octombrie se face plantatul la locul definitiv.
6 – Plantarea – se face în teren liber de vegetație lemnoasă, nivelat pe direcția pantei, desfundat la 40 cm, cu 2 – 4 to sulf praf / ha încorporat pentru reducerea pH-ului sub 5. Acum se pot încorpora și 40 – 50 to gunoi bine compostat / ha. Corectarea pH-ului se poate face și cu turbă acidă sau rumeguș de conifere în cantități mari încorporate. Distanța de plantare este de 3 / 1 m sau în benzi de 2 rânduri la 1 / 1 m distanțate la 3m între benzi. Plantarea se face toamna în octombrie – noiembrie sau primăvara în martie – aprilie în zonele umede. La recoltarea puieților terenul se udă puternic pentru a rămâne cât mai mult pământ pe rădăcinile lor. Gropile vor fi de 40 / 40 / 40 cm și în ele se vor introduce 20 kg turbă acidă, iar pe terenurile sărace și câte 5 – 7 kg gunoi bine compostat. Plantele se introduc în sol cu 4 – 5 cm mai adânc decât au fost în pepinieră și apoi se udă puternic cu 10 – 15 l apă / groapă și se mușuroiesc cu sol afânat.
7 – Întreținerea plantației presupune eliminarea buruienilor prin prașile repetate la 10 – 15 cm adâncime. În plantațiile pe rod prașilele se opresc la intrarea în pârgă a boabelor pentru a ușura accesul la recoltare și a evita murdărirea boabelor prin stropii de ploaie ricoșați de pe sol. Buruienile pot fi combătute foarte bine și prin mulcire cu frunze, paie, rumeguș de conifere sau turbă acidă în strat gros de 6 – 8 cm. Se folosesc cam 3 tone rumeguș sau 6 – 10 to turbă acdă / ha. Se mai poate proceda la înierbarea intervalelor cu amestec de 60 – 70 % graminee ( Lolium perene, Dactilis glomerata, Phleum pratense, Festuca pratense ) și 40 – 30 % leguminoase ( Trifolium repens, lotus corniculatus ). Anual plantele de gazon se cosesc de 4 – 5 ori când ating 20 – 25 cm înălțime.
8 – Fertilizarea se face anual, toamna, cu 20 – 25 to gunoi bine compostat / ha amestecat cu sulf praf sau turbă acidă. Se pot aplica și cantități moderate de superfosfat, sare potasică sulfat sau azotat de amoniu. Pe rânduri și zonele adiacente fertilizanții se încorporează imediat la 10 – 15 cm adâncime.
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion Velici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.