Agricultura ecologică, neinteresantă pentru gorjeni

349

agriculturaDe la 1 septembrie, fermierii gorjeni pot primi ajutorul specific pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.

Din păcate, niciun agricultor gorjean nu s-a prezentat la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj spre a aplica pentru subvenţia specifică agriculturii ecologice oferite de Ministerul Agriculturii.

Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, spune că termenul de depunere a cererilor a demarat la începutul acestei luni şi se desfăşuară până pe 14 octombrie inclusiv. Cei care pot beneficia de ajutorul specific sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice care sunt înregistrate, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică.

2 cereri în 2010

„Până acum nu s-a prezentat nimeni pentru a accesa această măsură şi credem că oricum nu vom avea multe dosare deoarece şi anul trecut nu au existat la nivelul judeţului decât două cereri pentru stupi ecologici. Beneficiarii din producţia vegetală trebuie să fie producători agricoli persoane juridice sau fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, iar suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente. De asemenea, este necesar ca solicitantul să nu aibă datorii la bugetul de stat sau cel local, să deţină certificat de confirmare a conversiei emis de organismul de inspecţie şi certificare cu care au încheiat contractul sau master certificate”, a declarat directoarea APIA Gorj.

Ajutoare de până la 3.500 de euro

Aceasta a adăugat că în cazul beneficiarilor din producţia animalieră, inclusiv agricultură, trebuie să aibă aceleaşi documente. De asemenea, pentru producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie cuprinsă între 0,30 şi 5 hectare pentru un ajutor de 1.500 de euro maxim, 2.300 de euro maxim se oferă pentru o suprafaţă între 5,1 şi 20 de hectare, până la 2.900 pentru suprafaţa cuprinsă între 21 şi 50 de hectare, în timp ce pentru suprafeţele de până la 100 de hectare ajutorul este de 3.400 de euro maxim, iar pentru cele de peste 100 de hectare subvenţia ajunge la 3.500 de euro. Corina Dorobanţu mai spune că în cazul producţiilor animaliere, pentru păsările sub 500 de capete se primesc 1.500 de euro şi pentru fermierii care au peste 500 de păsări subvenţia este de 3.000 de euro. “De asemenea, pentru bovinele sub 20 de capete se alocă 800 de euro şi pentru cele peste 20 se primesc 2.000 de euro. În cazul, ovinelor şi caprinelor, pentru sub 20 de capete se alocă 500 de euro, iar pentru cei care au între 20 şi 100 de capete se primesc 1.500 de euro, respectiv 3.500 de euro pentru peste 100 de capete”, a precizat directoarea APIA Gorj. În cazul apiculturii ecologice, pentru fermierii gorjeni care deţin până la 50 de familii de albine, subvenţia este de 750 de euro, pentru până la 100 de familii, ajutorul este de 850 de euro, iar pentru agricultorii care deţin peste 101 de familii de albine, sprijinul financiar este de 950 de euro.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here