Anterior acestui articol, arătam în paginile „ Gorjeanului” interesul scăzut al fermierilor gorjeni faţă de agricultura ecologică în general şi aplecarea lor asupra celei convenţionale, mai uşor de abordat şi cu rezultate cantitativ superioare.
În anul în curs, în Gorj, doar 7 agricultori din 9 solicitanţi au beneficiat de ajutorul acordat de statul român prin A.P.I.A. pentru sectorul de agricultură ecologică, chiar dacă judeţul nostru are un potenţial ridicat şi, în special diversificat, peste media naţională. Sunt semne vizibile ale unui interes în creştere, piaţa produselor ecologice şi tradiţionale se dezgheaţă, paleta acestora se măreşte. Dacă agricultorii fac primii paşi în descifrarea şi înţelegerea etapelor de parcurs în iniţierea unei activităţi agricole ecologice, consumatorii au greutăţi în identificarea produselor şi alimentelor rezultate din procesarea materiei prime ecologice, mai simplu, de multe ori, nu au încredere într-un produs anume.
Marea majoritate a produselor agricole şi a alimentelor, peste 90%, fac parte din categoria celor convenţionale, fiind obţinute prin procesarea materiei prime convenţionale. Regulile privind comercializarea produselor convenţionale sunt cele generale, elaborate de U.E. şi adoptate de ţările membre.
Cea de a doua categorie a produselor şi alimentelor agricole, este categoria produselor tradiţionale, care se obţin prin prelucrarea materiei prime la rândul ei tradiţionale, cu compoziţii după reţete vechi, tradiţionale unei anumite zone. Materia primă utilizată se obţine de pe terenuri agricole lucrate în mod tradiţional. În ţara noastră, la ora actuală sunt înregistrate peste 4200 de produse tradiţionale, dintre care se pare că numai câteva sute îndeplinesc condiţiile impuse de lege, în totalitate. Pentru a putea fi comercializate, produsele şi alimentele din acestă categorie trebuie să se regăsească în „Registrul de atestare a produselor tradiţionale” şi să provină, obligatoriu, numai din unităţi autorizate sanitar- veterinar.
Produsele şi alimentele ecologice reprezintă categoria de produse obţinute fără utilizarea produselor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile de producţie ecologică şi care respectă standardele, ghidurile şi caietele de sarcini naţionale, fiind atestate de un organism de inspecţie înfiinţat în acest scop. Pentru a nu avea surprize neplăcute după cumpărarea unui produs ecologic, urmăriţi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să cuprindă:
– Denumirea, lista ingredientelor, cantitatea netă pentru produsele preambalate, data limită de consum, condiţii de depozitare, denumirea şi sediul producătorului sau distribuitorului UE, locul de origine, instrucţiuni de folosire, menţiuni de identificare a lotului, numărul de cod al autorităţii sau organismului de control care reglementează activitatea operatorului, sigla Comunităţii în cazul produselor alimentare preambalate.
– Foarte important este să nu cumpăraţi produse ecologice decât din locuri autorizate.
Recomandările nutriţioniştilor sunt de a se consuma cât mai multe produse alimentare ecologice, recomandările noastre sunt acelea de a încerca să faceţi loc printre alimentele convenţionale şi celor ecologice, după mărimea bugetului.
A.Pop